Аналітичний центр CEDOS провів дослідження умов для ефективного використання державного фінансування в науковій діяльності Національної академії педагогічних наук України. На 2018 рік на потреби академії виділено 211 млн грн.

Але за даними дослідження близько 90-96% статей академії не містять інформації про новизну дослідження; 92-93% статей не містять опису методології, а понад 70% робіт не містять аналізу попередніх досліджень по темі. А це є обов’язковими елементами наукової статті, без яких вона не може вважатися надійною та науково обґрунтованою. До того ж, приблизно 75% статей не використовують жодних наукових джерел, крім російськомовних.

CEDOS наголошує, що не виступає за скасування чи зменшення державного фінансування досліджень у сфері освіти. Навпаки, центр вважає, що держава не фінансує такі дослідження в достатній мірі, однак вони теж повинні були актуальними та якісно проведеними.

Дослідження було проведене в межах «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні», яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Поділитися цією статтею