Як змінилася доброчесність у системі освіти України за останні роки — дослідив «Центр підтримки освітніх реформ». 

Проблему вже вивчали у 2015-2016 роках. Тоді організація економічної співпраці та розвитку (OECD) надала рекомендації, як покращити ситуацію. Якою мірою їх втілили та наскільки актуальними для освітньої сфери залишаються описані проблеми доброчесності — відповідає новий моніторинг дошкільної, середньої та вищої освіти України.

Дослідили не лише прояви корупції у сфері освіти, а й фактори, що стимулюють або створюють можливості для порушень. 

Зокрема, надалі не вистачає місць у комунальних дитсадках, і високий попит призводить до недоброчесного вступу. Серед позитивних змін: удосконалили електронний запис, спростили умови ліцензування. 

Центр підтримки освітніх реформ

У школах та дитсадках неналежно використовували батьківські внески: не було контролю та відповідальності. Самі заклади мали обмежені можливості, щоб використовувати позабюджетні кошти. А під час розподілу бюджетних  не було прозорості.  

Щомісячні внески платили понад 90% батьків і переважно готівкою. Три чверті називали їх добровільно-примусовими.

Центр підтримки освітніх реформ

Тепер законодавчо закріпили обов’язок закладів освіти оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис та фінансовий звіт про те, як надходять та як використовуються кошти. Також у законодавстві прописали діяльність батьківського самоврядування. Створили Державну службу якості освіти України — орган, який наглядає, чи дотримуються школи законодавства, у тому числі про використання благодійних внесків та пожертв.

Порушувалися права на рівний доступ до освіти через «відбір» до початкової школи та тіньовий вступ до елітних шкіл. Тепер до 1-го класу набирають за територіальним принципом. Розробили правила прийому учнів до всіх типів шкіл, які зобов’язані публікувати на вебсайтах. 

Раніше необ’єктивно оцінювали учнів упродовж навчання та під час підсумкової атестації. Тепер розширили оцінювання учнів у формі ЗНО: підсумкові держатестації так складають також випускники профтехів та коледжів.

Міністерству освіти рекомендують вдосконалити роботу електронної системи запису до дитсадків, сприяти фінансовій автономії шкіл, навчати керівників дитсадків і шкіл управління бюджетом. Говорять про законні способи допомоги закладам освіти. Також радять включити до освітнього законодавства поняття «репетитор», права та відповідальність репетиторів, додати положення про конфлікт інтересів в освіті до освітнього законодавства, вдосконалити процедуру конкурсу шкільних підручників.

Детальніше про моніторинг впровадження рекомендацій доброчесності читайте в резюме за посиланням або в повній версії звіту тут.

Після дослідження Організації економічного розвитку, яке опублікували у 2017 році, почали широко застосовувати термін «доброчесність», а під час формування освітньої політики оцінювати відповідні ризики. Нині надають нові рекомендації для Міністерства освіти і науки України.

Звіт підготували за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися цією статтею