Заяви або повідомлення про булінг у закладі освіти або підозру на нього приймає його керівник. Заява може бути усною або письмовою (електронною) у довільній формі. У МОН радять другий варіант, адже це буде доказом звернення.

Низку порад, як поводитися у разі булінгу учнів, опублікували на ресурсах МОН.

Також можна звертатися до служби освітнього омбудсмена, служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших працівників закладів освіти, Національної поліції, засновника ЗО або уповноваженого ним органу, органів місцевого самоврядування.

«Згідно з міжнародним дослідженням PISA в середньому 14,7% учнів в Україні повідомили, що зазнавали булінгу принаймні кілька разів на місяць, а 7% учнів віднесено до категорії тих, хто часто зазнає булінгу. Учням, їхнім батькам і вчителям важливо знати, що робити в разі булінгу», – зауважили там.

Вчителі зобов’язані повідомити про булінг керівнику школи та батькам дітей, які стали сторонами булінгу. Але повідомити про цькування може абсолютно кожен.

Булінг (цькування) – дії учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному чи сексуальному насильстві. Такі дії вчиняються стосовно дитини чи дитиною стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого може бути заподіяна шкода психічному чи фізичному здоров’ю потерпілого. Булінг може здійснюватись також із застосуванням засобів електронних комунікацій. 


Поділитися цією статтею