З якими проблемами стикнулися українські освітяни в умовах війни і яким буде навчання в школах, якщо активні бойові дії не припиняться до початку нового навчального року.

Овітній омбудсман Сергій Горбачов поділився своїм баченням того, яким буде майбутній навчальний рік; про основні проблеми, з якими стикаються українські вчителі зараз, та про важливість вивчення медіаграмотності під час війни.

“Ми не можемо передбачити, якою буде воєнна ситуація у вересні. Чи підуть діти у школу офлайн, залежатиме від того, як ітимуть справи на фронті. Тим не менш, до нового навчального року треба готуватися; думати над тим, як спланувати виконання освітніх програм; зрозуміти, в чому дітям потрібно допомогти зараз; як відновлювати прогалини у знаннях. Зрозуміло, що в зонах бойових дій або наближених до них освітній процес відбуватиметься лише в дистанційному форматі. В інших регіонах можливе очне, змішане й дистанційне навчання.

Якщо органи місцевого самоврядування, органи управління освітою, керівництво шкіл зможе гарантувати учням та працівникам захист, тоді школа запрацює офлайн. Хоча навіть якщо у школі є сховище, все одно складно організувати роботу.” – розповідає Сергій Горбачов.

Також освітянин вважає, що діти, які виїхали за кордон, повинні займатися онлайн з українськими вчителями комбінуючи закордонну освіту.

“На жаль, поки що таке системно не вдалося впровадити, хоча є поодинокі приклади такої організації. Для цього потрібна спільна робота Міністерства освіти і науки і Міністерства закордонних справ — українських та іноземних.” – коментує освітянин.

Повний текст інтерв’ю можна переглянути тут

Поділитися цією статтею