Урочистих заходів багато, а сучасного музичного супроводу немає

Вже 30 років поспіль під час будь-якої державної урочистості чи церемонії ми чуємо увертюру до опери «Тарас Бульба». Тільки-но уявіть: цій увертюрі вже 97 років, а сучасної альтернативи їй досі не створено.

Ми дуже цінуємо «батька» цього майже сторічного музичного твору Миколу Лисенка, але 35 українських сучасних композиторів готові скласти конкуренцію класику. Вже зараз вони борються за право створити увертюру-хіт, що стане новим офіційним музичним символом України.

Що таке увертюра? З чим її їдять та слухають?

Термін увертюра в перекладі з французької мови означає «відкриття». У класичному розумінні увертюра — це короткий музичний твір, який звучить перед оперою, балетом, мюзиклом чи оперетою. Іноді ви можете почути увертюру на початку кінофільму чи театральної постановки. Ще один різновид увертюр — самобутній концертний твір у жанрі симфонічної музики. Святкові концертні увертюри приурочені до пам’ятних і урочистих дат.

Трьох композиторів-переможців оберуть зіркові представники України класичної: композитор Євген Станкович, керівник симфонічного оркестру Володимир Сіренко, керівник ансамблю «Київська камерата» Валерій Матюхін, диригент Національної опери Микола Дядюра та директор симфонічного оркестру Олександр Горностай.

Три найкрутіші новітні українські увертюри почуємо 24 серпня поряд з історичним музеєм Києва

Конкурс для композиторів придумав оркестр — двічі номінант Grammy

Ідея конкурсу «Українська концертна увертюра» належить Національному симфонічному оркестру України (за майже сторічну історію існування його двічі номінували на Grammy!). Під час однієї з дружніх розмов оркестранти дискутували про те, чому про українських композиторів нічого не чутно, а їхні твори припадають пилом у шухлядах. «А що як дати їм шанс на великий здобуток?», — запропонував очільник оркестру Олександр Горностай.

Отож, 35 композиторам-конкурсантам поставили завдання створити концертну увертюру для симфонічного оркестру тривалістю 8 хвилин. Вона має звучати урочисто, а ще її можна використати під час будь-яких церемоній та офіційних заходів.

Організацією конкурсу займається Фонд «Відкрита музика міста» та його засновниця Марія Дідковська. Переможець конкурсу отримає від партнера, юридичної фірми Asters, 100 000 гривень, володар 2-го місця — 75 000 і володар 3-го місця — 50 000 гривень.

Етапи конкурсу «Українська концертна увертюра»

1

Дізнаємось імена композиторів-фіналістів

На початку травня з-поміж 35 партитур у шорт-ліст конкурсу потрапить від 5 до 7 творів сучасних композиторів. Національний симфонічний оркестр запише в студії кожну з партитур фіналістів.

2

Оголошення ТОП-3 увертюр

Імена трьох переможців дізнаємось 1 липня.

3

Концерт із переможцями біля Національного музею історії України

Дата: 24 серпня

Поціновувачів класики до 30-річчя незалежності України чекатиме неймовірний музичний сюрприз: концерт на майданчику біля Національного музею історії України. Там пролунає прем’єра трьох найсучасніших увертюр українських композиторів. А ще — твори Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Миколи Лисенка та інших знаних класиків.

Хто в журі конкурсу?

Євген Станкович

Видатний композитор, завідувач кафедри Національної музичної академії України імені Петра Чайковського

Володимир Сіренко

Художній керівник та головний диригент Національного симфонічного оркестру України

Валерій Матюхін

Художній керівник та головний диригент ансамблю солістів «Київська камерата».

Микола Дядюра

Головний диригент Національної опери України

Олександр Горностай

Генеральний директор Національного симфонічного оркестру України

Більше цікавинок про конкурс — на сайті openmusic.city.

Поділитися цією статтею