Проєкт «Навчаємось разом» і студія онлайн-освіти EdEra розробили безкоштовний онлайн-курс із професійного розвитку та наставництва «Вчителі 2.0». Його створили на основі міжнародної практики, зокрема досвіду Фінляндії.

З учителів починається якість освіти та успішність учнів. Саме тому важливо, щоб педагоги постійно розвивали себе. Для цього ми створили онлайн-курс «Вчителі 2.0», де освітяни отримають практичні поради та покрокові інструкції для свого зростання.

«Учитель — одна з небагатьох професій, де людина залишається наодинці зі своїми учнями, як тільки зачиняє двері класу чи вмикає свій комп’ютер для проведення уроку в онлайн-форматі. Саме тому допомога наставника та підтримка колег є не лише важливим чинником успішної професійної діяльності, а й запорукою професійного та особистого розвитку. Як стати ефективним наставником, побудувати довірливі стосунки з колегами, як сприяти створенню професійної спільноти вчителів — усе це про курс “Вчителі 2.0”», — розповіла Наталія Софій, експертка курсу та доцентка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.

Курс складається з трьох модулів: «Професійний розвиток вчителя», «Наставництво як нова стратегія професійного розвитку» і «Професійні спільноти вчителів». Після їхнього проходження вчителі зможуть:

  • впроваджувати наставництво для майбутніх учителів у процесі педагогічної практики на базі фінського досвіду;
  • добирати оптимальні інструменти для власного зростання;
  • бути ефективними навіть у часи кризи;
  • застосовувати в педагогічній практиці дієві міжнародні практики;
  • розвивати професійні вчительські спільноти.

«Вчителі постійно займаються саморозвитком. І нині це особливо важливо: нові освітні виклики потребують уже інших підходів, адже все дуже швидко змінюється. Тому спочатку варто зробити акцент на розвиток компетенцій вчителів. І основна мета курсу “Вчителі 2.0” — дати освітянам інструменти, які допоможуть зростати навіть у такий складний період», — підкреслив СЕО студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов.

Над програмою курсу працювали експерти з різних галузей, які поділилися власним досвідом і зібрали найкращі світові практики:

  • Оксана Федоренко, кандидатка педагогічних наук, начальниця відділу професійного розвитку педагогічних працівників державної установи «Український інститут розвитку освіти»;
  • Наталія Кипиченко, кандидатка педагогічних наук, методистка відділу професійного розвитку педагогічних працівників державної установи «Український інститут розвитку освіти»;
  • Наталія Софій, експертка проєкту «Навчаємось разом», кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.

Після закінчення курсу вчителі отримають сертифікат з підвищення кваліфікації на 30 годин і додаткові корисні матеріали.

Зареєструватися
Поділитися цією статтею