Перевагу віддали інженерним, математично-природничим та педагогічним спеціальностям. Зменшили кількість політологів та фінансистів. Загалом, держава оплатить навчання майже 37 тисяч молодших спеціалістів, 80 тисяч бакалаврів, 55 тисяч магістрів. Такі обсяги державного замовлення на підготовку кадрів у 2019 році затвердив Уряд 26 червня, повідомляє Міносвіти.

Замовлення для бакалаврів цьогоріч зросло майже на 1000 місць, адже відповідно збільшилась і кількість випускників шкіл.

Держзамовлення на підготовку бакалаврів порівняно з 2018 роком збільшили за такими галузями: біотехнології, біомедична інженерія — на чверть, матеріалознавство, статистика, а також суднобудування – на 12-14%, електроніка – 9%, освіта — 5%.

Водночас зменшили місця за такими галузями: управління та адміністрування — на 3%, соціальні та поведінкові науки — 1,5%.

https://mon.gov.ua

«Ми продовжуємо передусім орієнтуватися на потреби ринку праці. Мінекономіки цьогоріч збільшило замовлення на інженерні спеціальності, а також спеціальності природничо-математичного циклу. Аналіз ринку праці свідчить, що фахівці з цією освітою є не тільки затребуваними, а й добре оплачуваними. Також збільшується кількість бюджетних місць для підготовки вчителів. Водночас ми зменшуємо замовлення на так звані кон’юнктурні спеціальності, наприклад, політологів та фінансистів», — повідомила пані міністр освіти і науки Лілія Гриневич.


Обсяг державного замовлення для магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування цьогоріч становить майже 6 тис. місць.

Загалом же у 2019 році за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями, а також на аспірантуру та докторантуру державне замовлення становить понад 182 тис. місць. Із них майже 162 тис.  – за денною формою навчання.

Поділитися цією статтею