За два роки МОН інвестувало на ремонт та побудову нових приміщень університетів 1 млрд грн. Відновили фінансування у 2017-му. Цьогоріч виші мають отримаюти на «капіталку» майже 419 млн грн, повідомляють в Міністерстві.

Також українські виші, що навчають вчителів цього року вже отримали 13,5 млн грн на обладнання сучасними природничо-математичними кабінетами.


«Загальна база вишів сьогодні дуже зношена. До цього часу університети в більшості своїй все робили лише за власні зароблені кошти, але цього не вистачає, тому що потрібно покращувати і обладнання для досліджень, і приміщення. Зокрема, ми запровадили практику інвестиційних проєктів в університетах, коли вони можуть написати такий інвестиційний проєкт, його розглядає Кабінет Міністрів, спеціальна Комісія і виносить рішення», — пояснила Лілія Гриневич.


Зокрема, серед вишів, що впроваджують проєкти з цих грошей, —Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника. Він отримав понад 60 млн  грн.

Ці кошти пішли на проєкт «Будівництво Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Республіки Польща (селище Микуличин Івано-Франківської області)» та проєкт створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (г. Піп Іван, Чорногірський хребет, Карпати), який виконують, залучаючи грантові кошти ЄС.

Також на базі міжнародного наукового центру «Обсерваторія» реалізують пілотний проєкт з порятунку туристів. Він, на думку ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди, має стати центром рятувальних операцій для всіх країн Карпатського регіону, які зможуть об’єднати свої зусилля.

Також «Обсерваторія» на горі Піп Іван після відновлення зможе стати важливим осередком наукових досліджень як для українських, так і для іноземних вчених.

Ілюстрація: pixabay.com

Поділитися цією статтею