Освітній омбудсмен Сергій Горбачов надав свої рекомендації щодо цілодобового доступу до укриттів у школах.

Свої поради він виклав на сторінці у Facebook.

Аби вирішити спори громадськості стосовно такого доступу, омбудсмен пропонує:

  • Налаштувати пріоритетне використання фінансових та матеріальних ресурсів на оборону держави та безпеку громадян.
  • Проводити систематичний моніторинг та регулярний ремонт укриттів, а також облаштовувати альтернативні укриття поза межами освітніх закладів для громадян.
  • Зміцнити підрозділи цивільного захисту додатковими штатними одиницями для забезпечення належної функціональності укриттів та їх обслуговування.
  • Забезпечити охорону укриттів за допомогою правоохоронних органів, таких як Національна поліція та Муніципальна варта, а також розглянути можливість введення додаткових охоронних одиниць в освітніх закладах.
  • Розробити чіткі інструкції для керівників та працівників освітніх закладів щодо організації та безперешкодного доступу до укриттів для громадян.
  • Залучати освітян та батьків до процесу ухвалення рішень про укриття в освітніх закладах, щоб створити механізми для вирішення питань та алгоритми дій у різних ситуаціях.

Також він прокоментував питання, чому цілодобовий доступ має бути забезпечений саме до шкільних укриттів, а не до багатьох інших закладів місцевого або державного значення.

«Хочу зазначити, що є укриття загальні, нанесені на карти, і до них мають доступ усі бажаючі. Але серед цих укриттів виокремлюються ті, які призначені для працівників найбільших суб’єктів господарювання окремих та особливо важливих категорій, працівників атомних електростанцій та для хворих, а також медичного та обслуговуючого персоналу закладів охорони здоров’я. А є захисні споруди, які входять до складу запасних пунктів управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласних та міських держадміністрацій, а також споруди, призначені для укриття особового складу військових підрозділів Збройних Сил, Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів військових формувань, персоналу установ виконання покарань, слідчих ізоляторів. Ці укриття не є доступними для всіх і на картах не позначаються», — зазначив Сергій  Горбачов.

Поділитися цією статтею