Представили результати комплексного соціологічного дослідження обізнаності й ставлення школярів середніх та старших класів до подій Революції Гідності. Про це йдеться на сайті Національного музею Революції Гідності.

84,8% школярів, що взяли участь в опитуванні, різною мірою знають про Революцію Гідності, 15,2% — «не розуміють, про що мова». 40% учнів зазначили, що про події Майдану дізналися з уроків історії або на тематичних заходах у школі.

Дослідження проводилося на замовлення і за підтримки Національного музею Революції Гідності у два етапи: анкетування (кількісний аспект) та фокусоване групове інтерв’ю (якісний аспект). Протягом 6–22 грудня команда Соціоінформ опитала 1200 школярів з усіх областей України з репрезентативною вибіркою за класом, статтю, областю та типом населеного пункту. У результаті вдалося визначити, як школярі ставляться до Революції Гідності, й установити, що формує їхнє ставлення та сприйняття.

За результатами дослідження, про Революцію Гідності знають 84 % школярів, з них 8 % стверджують, що добре обізнані з перебігом, причинами і наслідками, а 40 % — лише чули, але самі розповісти про ті події не можуть. Це — середні показники. Якщо ж брати окремо вікові групи, то учні 9–11-х класів значно краще обізнані з подіями 2013–2014 років за школярів 6–8-х класів: 12 % старшокласників знають про Майдан детально і 42 % знають, але менш глибоко, натомість молодші — 5 % і 33 % відповідно.

30,7 % опитаних дітей підтримують Революцію Гідності, 5,9 % висловилися проти — «не підтримую». Решта обрали нейтральні варіанти.

Найбільш близькими серед учасників подій для переважної більшості є волонтери — 73 % зазначили, що підтримують їх. По 5 % підтримки дістали «антимайданівці, тітушки» і «Росія», тодішніх уряд і президента Віктора Януковича підтримали 3 % школярів.

Загиблі учасники — Герої Небесної сотні — є справді героями для 73,2 % дітей, для 6,8 % — не є. Серед героїв діти найчастіше називали Сергія Нігояна, Романа Гурика і Юрія Вербицького.

Щодо наслідків Революції Гідності думки розділилися так: 28 % вважають, що Україна безперечно виграла через революцію, 9 % — безперечно програла, 8 % — Революція нічого не змінила (решта вагаються з відповіддю або не знають про події).

Також дослідження містить інформацію про ставлення дітей до форм збереження пам’яті про Майдан та практик ушанування Небесної Сотні.

Повністю результати дослідження — у презентації за посиланням.

Фото Історична правда.

Поділитися цією статтею