Верховна Рада України схвалила 15 грудня бюджет на 2021 рік. На деякі статті, порівняно з проєктом, скоротили видатки. Зокрема, на освіту.

В остаточному варіанті проєкту бюджету на 2021 рік загальне фінансування освіти скоротилося на 4 млрд грн, зокрема, освітня субвенція місцевим бюджетам — на майже 3 млрд грн, повідомляє BBC Україна. Остаточного варіанта документа поки не опублікували.

Освітня субвенція (виплата зарплати вчителям) після першого читання становила 99,647 млрд грн (у проєкті бюджету було закладено 102,5 млрд грн; минулого року було 79,09 млрд грн).

Наприкінці листопада уряд на рік відтермінував запровадження мінімального окладу вчителям на рівні трьох прожиткових мінімумів.

Т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет раніше заявляв, що зарплати педагогів все одно зростуть — з 1 січня і з 1 липня. Але як і для інших бюджетників, це зростання пов’язано із зростанням мінімальної зарплати.

Проте заплановане на 1 січня підвищення мінімалки до 6000 грн на місяць залишилося в силі, а от від липневого зростання до 6500 грн уряд відмовився і переніс його аж на грудень наступного року.

Тож після січневого підвищення вчителям, очевидно, доведеться чекати наступного грудня, щоб отримати вищу зарплату.

«У Держбюджеті на 2021 рік Міністерству освіти і науки України передбачені видатки обсягом 139,5 млрд грн, що на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. В основному це кошти для збільшення заробітної плати освітян з 1 січня на 20% та з 1 грудня 2021 року на 8,4%», — написав у своєму Telegram-каналі Сергій Шкарлет.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею