Захворювання на COVID-19, отримане вчителями під час роботи, не є професійним захворюванням, роз’яснили в Міністерстві освіти і науки. Про це написав директор однієї зі столичних шкіл Дмитро Ламза на своїй сторінці у Facebook.

Колектив спеціалізованої школи № 210, де працює директором Дмитро Ламза, надіслав офіційного листа до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. У листі було зокрема запитання: як вчителям отримати страхування на випадок зараження COVID-19?

У Міносвіти, посилаючись на Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», роз’яснили: «Професійне захворювання є захворюванням, яке виникло внаслідок професійної діяльності застрахованого та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою».

Захворювання на COVID-19 вчитель може отримати під час виконання своїх професійних обов’язків, але не внаслідок своєї діяльності. Тому COVID-19 не може вважатися професійним захворюванням педагогів.

Відтак, педагогічні працівники не можуть розраховувати на додаткове обов’язкове державне страхування у випадку інфікування.

Учителі мають право на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання, зокрема на коронавірусну хворобу. Ці виплати здійснюються вчителям на підставі листка непрацездатності за тими ж правилами, що й працівникам будь-якої іншої галузі.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується залежно від страхового стажу:

  • 50% середньої заробітної плати — до 3 років;
  • 60% середньої заробітної плати — від 3 до 5 років;
  • 70% середньої заробітної плати — від 5 до 8 років;
  • 100% середньої заробітної плати — понад 8 років.

Якщо ж втрата працездатності настає внаслідок професійного захворювання, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю виплачується в розмірі 100% середнього заробітку незалежно від страхового стажу.

У такому випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов’язаний зокрема:

  • своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні: допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;
  • одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;
  • щомісяця грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;
  • пенсію по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
  • пенсію у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Наразі у Верховній Раді зареєстровано чотири законопроєкти, спрямовані на запровадження обов’язкового страхування педагогічних працівників на випадок інфікування COVID-19.

Фото Firmbee from Pixabay.

Поділитися цією статтею