Яка ймовірність запровадження в Україні навчання в школі з п’ятирічного віку, прокоментував міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час прямого ефіру на телеканалі НАШ.

Міністр стверджує, що запит на зміщення віку навчання в Україні є. Але зауважує, що думки у суспільстві щодо теми розділились: одні підтримують раннє навчання, інші — навпаки, проти. Державна наукова установа «Інститут державної аналітики» дослідила досвід країн світу та організувала ряд консультацій та фокусних груп з усіма категоріями стейкхолдерів, зокрема й батьками.

«Я провів зустрічі з понад 3,5 тисячами батьків, і переважна більшість з них запитували мене: «Скажіть, 18-19 років — це хіба нормальний вік для закінчення школи?»… Остаточного рішення щодо впровадження навчання з цього віку немає, але п’ятирічний вік є у перспективі. Наразі відбувається аналітичне опрацювання цього питання», — розповів Сергій Шкарлет.

«Зрозуміло, що навчання дитини у 5-6 років відрізняється від інших вікових зрізів. Для такого освітнього процесу потрібні ліжка, щоб дитина відпочивала, можливо, додатковий сніданок. І, звісно, для такого навчання педагоги повинні бути навчені та підготовлені», — зазначив міністр.

Також він додав: якщо є запит від суспільства, то педагогів можна підготувати у відповідний спосіб та внести зміни у програму.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею