Багато людей відмовляються від вивчення іноземної мови, бо думають, що це важко, наче б то у старшому віці неможливо, потрібна ідеальна пам’ять і взагалі «мати здібності». Перекладачка Лідія Махова говорить вісьмома мовами й запевняє, що в неї немає ніякого особливого таланту. У лекції на TED вона розповідає про те, як домогтися успіху у вивченні іноземної мови та в чому секрет поліглотів.

1. Вибирайте ефективний метод

Якщо ви просто намагаєтеся визубрити список слів для тесту, вони вилетять у вас із голови через пару днів після іспиту. Якщо ж ви хочете дійсно їх запам’ятати, то бажано використовувати інтервальний метод повторення (техніка утримання в пам’яті, яка полягає в повторенні навчального матеріалу за певними, постійно зростаючими інтервалами). Для цього є спеціальні додатки для телефонів, наприклад, Anki або Memrise. Також можна виписати слова в блокнот і спробувати метод Goldlist (техніка самооцінки). Це популярно серед поліглотів. 

2. Будьте системними

Так, ми всі дуже зайняті, на вивчення мов ні в кого немає зайвого часу. Але якщо є зацікавленість, його завжди можна знайти. Наприклад, прокинутися на 15 хвилин раніше  ідеальний час для роботи зі словниковим запасом. Можна слухати подкасти іноземною мовою, поки ви їдете на машині на роботу або робите нудні хатні справи.

Обов’язково потрібен план навчання. Можна визначити для себе, що, наприклад, будете практикуватися в усному мовленні 20 хвилин щовівторка і щочетверга, а дивитися відео іноземною мовою кожен день за сніданком. Після цього вам не потрібно буде щодня шукати час, щоб втиснути в нього вивчення мови.

3. Запасіться терпінням

Нарешті, якщо ви хочете швидко говорити іноземною мовою, потрібно запастися терпінням. Неможливо вивчити мову за два місяці, але цього часу достатньо для значного прогресу. Особливо якщо ви розробили план і дотримуєтеся його.

Нічого не мотивує краще, ніж власний успіх. Якщо ви намагалися вивчити хоча б одну мову, але кинули, вирішивши, що у вас немає здібностей і талантів, дайте собі ще один шанс. Можливо, незабаром і ви станете поліглотом.

Поділитися цією статтею
Автор: