20 січня в Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо моделі вступної кампанії у 2023 році в умовах воєнного стану. Детально про умови НМТ у 2023 році читайте тут. Офіційне роз’яснення від УЦОЯО — тут.

Одна із суттєвих відмінностей НМТ 2022 та НМТ 2023 — наявність двох обов’язкових навчальних предметів: українська мова й математика. Ще п’ять — на вибір: історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія, фізика.

«Освіторія» помітила жваву дискусію в соцмережах щодо цієї новини. Ми запитали у Тетяни Вакуленко, заступниці директора Українського центру оцінювання якості освіти, чому у 2023 році історія України не входить до переліку обов’язкових навчальних предметів, як це було торік.

— Рішення про два обов’язкові предмети, серед яких немає історії України, є надзвичайно складним. Маю зазначити, що саме українська мова та математика мають найвищу прогностичну валідність, тобто вони найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до закладу вищої освіти. Саме тому ці предмети були визначені обов’язковими і тогоріч, і цьогоріч, — розповідає Тетяна Вакуленко. — У процесі обговорення моделі вступу постійно точилися дискусії щодо обов’язковості історії України, адже ніхто не може підважити важливість цього предмета для громадян України, майбутніх вступників. Освітяни, управлінці наполягали на моделі вступної кампанії, яка передбачала три обов’язкові предмети й один — на вибір вступника.

Водночас такий підхід передбачав би або проходження всіх блоків НМТ учасниками в один день, або проходження оцінювань у два дні. Минулого року наші тестові форми були недостатньо довгими, це не дозволило талановитим вступникам показати свої навчальні досягнення. Це, як ми бачимо, не завадило вступній кампанії, але тепер мало бути враховано. Тож цього року принциповим рішенням було збільшити кількість завдань у тестах. Завдання з трьох блоків НМТ учасники будуть виконувати 180 хвилин, тобто приблизно по 60 хвилин кожний блок. Це адекватна тривалість тестування, яка, з одного боку, дозволить якнайкраще розділити вступників, а з другого — не буде непосильним викликом для учасників оцінювання. За умови включення до НМТ чотирьох блоків тривалість тесту була б довшою, що стало б доволі серйозним психологічним випробуванням для абітурієнтів. Проведення тестів у два дні також розглядалося, але тут до уваги важливо взяти те, що збільшення кількості днів оцінювань посутньо впливає на зростання ризиків безпекових. Безпека учнів, вступників, студентів, педагогів була, є і буде пріоритетом для освітян під час вибору тих чи тих варіантів дій.

Саме ці чинники було взято до уваги, коли ухвалювалося рішення про те, що обов’язкових предметів НМТ буде два. Наголошу на тому, що це було одне з найскладніших рішень, над яким багато дискутували. Разом із тим, ми прогнозуємо, що саме історію України оберуть більшість вступників. Важливо, що третій предмет НМТ є універсальним, тож абітурієнт, який отримає результат з історії України, зможе, як і минулого року, вступити і на умовні гуманітарні, і на умовні технічні спеціальності.

Чому ми додали цьогоріч дисципліни на вибір? Мені здається, що потреба включення до блоків НМТ предметів на вибір вступника є очевидною. Тут річ і в тому, що важливо враховувати індивідуальні інтереси абітурієнтів, і в тому, що вступ на кожну спеціальність потребує опанування особами певних предметних компетентностей, і в тому, що має бути зв’язок зі шкільною освітою — старшокласники мають розуміти, що вивчення предметів природничої й іншомовної галузей є затребуваним. З огляду на те, в які терміни відбувалося підготовлення вступних випробувань у 2022 році, ми б не змогли забезпечити тестування з усієї лінійки традиційних предметів ЗНО. У цьому ж році ми просто зобов’язані надати учасникам можливість обирати один з предметів, тож ще до того, як завершилися минулорічні сесії оцінювання, ми вже почали працювати над цим завданням.

Поділитися цією статтею