Ріє Кудан, переможниця престижної літературної премії Японії, зізналася, що близько п’яти відсотків її останнього роману написано штучним інтелектом ChatGPT.

Про це повідомляють RFI та The Times.

Письменниця Ріє Кудан визнала, що використала ChatGPT для написання приблизно п’яти відсотків свого нового роману «Токійська вежа співчуття», який отримав премію Акутагава. Авторка не лише визнала вплив ШІ на свій творчий процес, а й розповіла, що іноді відповіді ChatGPT надихали її на діалоги в романі. Несподіваний характер підходу до написання книги викликав неоднозначні відгуки у соціальних мережах, де частина читачів висловлює обурення, а інші — вітають авторку з використанням новаторських методів. Надалі вона сказала, що хоче підтримувати «добрі відносини» із ШІ та «вивільняти свою творчість» у співіснуванні з ним.

Водночас технологія породжує чимало потенційних юридичних проблем. Минулого року Джон Грішем, Джоді Пікульт та автор «Гри престолів» Джордж Р. Р. Мартін були серед кількох письменників, які подали колективний позов проти OpenAI, творця ChatGPT, із претензією на порушення авторських прав.

Разом із Гільдією авторів вони звинувачували компанію з Каліфорнії у використанні їхніх книг «без дозволу» для тренування великих мовних моделей ШІ, алгоритмів, здатних генерувати текст, схожий на людський, на основі простих запитань.

Поділитися цією статтею