Аналітичний центр CEDOS оприлюднив результати аналізу держвитрат на потреби освіти. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Загалом видатки на освіту (в рамках субвенції) зростуть з 52 до 61 млрд, тобто на 16 %. У цю суму входять кошти на підвищення зарплати вчителів на 25%.

Також суттєво збільшено видатки щодо нового органу моніторингу шкіл — Державної служби якості освіти. На неї виділено 30 млн порівняно із 7,8 млн видатків на Державну інспекцію навчальних закладів.

1,4 млрд грн підуть на підвищення енергоефективності шкіл, закупівлю меблів та обладнання, створення національної освітньої онлайн-платформи, а також навчання тих вчителів, які наступного навчального року розпочнуть викладання у 1-му класі за новим Держстандартом початкової освіти.

Окрема субвенція в розмірі 504 млн грн виділяється на навчання дітей з особливими потребами. Кошти надаватимуться лише тим навчальним закладам, у яких такі діти будуть навчатися.

Професійно-технічні навчальні заклади отримають на власні потреби близько 220 млн грн. Разом із тим витрати на підготовку студентів у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації планують збільшити з 19 до 23 млрд грн.

Видатки на соціальні стипендії цьогоріч зменшено з 992 до 631 млн грн у зв’язку із тим, що Мінсоцполітики просто не використовує настільки велику суму на ці потреби.

CEDOS — незалежний, позапартійний, некомерційний аналітичний центр, який займається аналізом держполітики та суспільних процесів у сферах освіти, міграції та міського розвитку.

Поділитися цією статтею