Освітній омбудсмен Сергій Горбачов поділився результатами опитування, проводених серед батьків, щоб визначити їх побажання щодо форми освітнього процесу.

“Ми опрацьовуємо опитування для батьків, які знаходяться в Україні, і будемо поступово ділитися з вами його результатами. Щиро вдячні усім, хто до нього долучився.” – повідомив омбудсмен на своїй сторінці у фейсбук.

Участь в опитуванні взяли 25230 батьків здобувачів освіти, які знаходяться в Україні. З них батьки:

школярів – 89% опитаних

вихованців закладів дошкільної освіти – 8,2%

здобувачів закладів фахової передвищої освіти -1,2%

здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти – 0,5%

закладів вищої освіти – 1%.

“Опитування не є репрезентативним у сенсі соціологічного наукового дослідження. Відповіді на запитання нашого опитування дозволяють створити орієнтовну модель проблем, з якими здобувачі освіти, їхні батьки та педагоги зіткнулися під час відкритої фази агресії російської федерації проти України. Але ця модель дозволяє доволі змістовно з’ясувати проблеми освіти під час війни, спрогнозувати проблеми у новому навчальному році та підготовці до нього, з’ясувати, як саме можуть бути порушеними права на освіту та запропонувати певні шляхи розв’язання проблем” — наголосив Шкарлет.

  • 61,6% батьків вважають, що не варто розпочинати очне навчання в закладі освіти, навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити та є відповідно облаштовані укриття.
  • 13,3% батьків (3358 з 25230) не знають, чи варто розпочинати очний освітній процес за таких умов.
  • три чверті опитаних не готові, щоб з 1 вересня їхні діти навчалися очно.
  • 25,1% батьків переконані, що якщо заклад освіти знаходиться на безпечній території й у ньому наявне відповідно облаштоване укриття – навчання необхідно організовувати очно – в закладі освіти.

Більшість батьків – 62,5% обрали для своєї дитини дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році.

13,8% від усіх батьків обрали очне навчання в закладі освіти.

  • 61% батьків обрали дистанційну форму через відсутність укриття, розташування в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях, або їхнє рішення відповідає рішенню закладу освіти.
  • 16.5% батьків зазначили, що обрали для своєї дитини очне навчання, оскільки вважають його найкращим для здобуття знань, бо де вони проживають, тихо й безпечно, очну форму навчання визначив заклад освіти, або їхня дитина має особливі освітні потреби
Поділитися цією статтею