13 жовтня громадська спілка «Освіторія» за підтримки Міністерства освіти і науки України та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) запустила безкоштовний курс з психологічно-емоційної підтримки для вчителів та шкільних психологів «Розумію».

Він покликаний допомогти освітянам стабілізувати власний емоційний стан в умовах постійного стресу та напруги війни, а також надати практичні інструменти для підтримки учнівства та батьківства під час адаптації до нових реалій навчання.

«Цей навчальний рік для всіх учасників освітнього процесу буде справжнім марафоном психологічної стійкості та емоційної витривалості, — говорить голова громадської спілки «Освіторія» Зоя Литвин. — Саме тому ми створили цей курс. Щоб кожний вчитель та кожна вчителька отримали дієві інструменти і завдяки ним могли щодня піклуватися про себе, підтримувати ресурсний стан і таким чином ефективно допомагати учням справлятись із викликами навчання в умовах війни».

Навчання є повністю безкоштовним, а після успішного проходження курсу вчителі отримають сертифікат про підвищення кваліфікації на 30 годин.

Також для учасників передбачені практичні зустрічі з експертами, обговорювати питання та кейси, що виникають під час застосування запропонованих на курсі інструментів та методик.

Курс поєднав теорію та практику психології і нейрофізіології та побудований на дослідженнях від провідних світових експертів і практичному досвіді найкращих українських учителів та психологів, зокрема:

  • Катерини Гольцберг — дитячої і сімейної психологині, президентки Професійної асоціації дитячих аналітичних психологів;
  • Тетяни Швець — кандидатки педагогічних наук, заступниці директора з науково-методичної роботи Приватної школи «Афіни» м. Києва;
  • Людмили Стреж — ​​практичної психологині вищої кваліфікаційної категорії, експертки в галузі дитячої психології, арт-терапії та арт-педагогіки;
  • Анни Козлової — докторки філософії в галузі психології, судової експертки, психологині груп психологічної підтримки для дітей, батьків та освітян;
  • Анни Ленчовської — психологині, директорки Київського Освітнього Центру «Простір толерантності».
  • Маріам Жозеф — учительки з Великобританії, співзасновниці The Maze Academy, спеціалістки з емоційної підтримки учнівства.
  • Меггі МакДоннелл — канадської педагогині, переможниці світової премії Global Teacher Prize у 2017 році.

Серед знань, які отримають учасники протягом навчання:

  • як адаптуватись та інтегруватись у новій реальності і допомогти зробити це учнівству?
  • як емоційна компетентність впливає на доросле життя? які існують інструменти розвитку емоційного інтелекту? що робити з емоціями війни та як на практиці допомогти собі і оточенню?
  • що таке арт-терапія та як використовувати її в роботі з учнівством під час адаптації до умов навчання в школі?
  • як зберігати спокій, покращити своє життя і маленькими кроками наблизитись до стресостійкості?
  • як асертивність впливає на комунікацію? які є можливості для формування власної асертивності?

«Ми губимось, дратуємось, конфліктуємо, вигоряємо і втрачаємо мотивацію. Втома накопичується і дається взнаки, а емоційні гойдалки від заперечення до надії втомлюють фізично. Наш курс обов’язково допоможе Вам не лише оцінити власний емоційний стан, а і підтримувати себе, учнів, родину, батьків і колег.» – розповідає Ірина Плешакова – керівниця проекту, психологиня і травма-фокусована терапевтка.

Навчання відбувається онлайн на платформі О.Університет. Долучитись до курсу можна за посиланням.

Поділитися цією статтею