5 жовтня набула чинності Інструкція з діловодства для закладів загальної середньої освіти. Про це повідомляє прес-служба МОН.

За даними МОН, новий документ передбачає на 22% менше обов’язкових документів, ніж було раніше. Також письмовий варіант деякої документації дозволяється фактично замінити на електронний.

Під час розроблення документу врахували пропозиції понад 8 тис. освітян з усієї України, які взяли участь у дослідженні з дебюрократизації шкільної діяльності «Діти і папери: як досягти балансу в школі», проведеного в рамках спільної ініціативи громадської організації «ЕдКемп Україна» та МОН у 2016 році, а також результати громадського обговорення Типової інструкції, що відбулось у березні 2017 року.

Необов’язковими за документом стають плани роботи класних керівників, вихователів, бібліотекарів, методичних об’єднань, гуртків, спортивних секцій та поурочні плани, що складались на основі календарно-тематичних. Відтепер ці документи можуть створюватись лише за рішенням педагогічної ради закладу освіти та мати довільну форму й структуру. Довільну форму передбачено і для календарно-тематичних планів (але вони повинні відповідати навчальній програмі).

МОН також зазначає, що Інструкція має радше рекомендаційний характер, і на її основі кожна школа повинна розробити власні правила.

Поділитися цією статтею