Український інститут національної пам’яті запускає проєкт «Легенди одеського лиману», покликаний у казковій формі познайомити дітей та молодь з маловідомими сторінками історії півдня України.

Це серія короткометражних анімаційних роликів для дітей і дорослих, у яких у казковій формі буде розповідатися про реальні історичні пригоди в околицях Хаджибея-Одеси протягом останніх 700 років. Історії матимуть спільний сюжет, де головні герої транслюють збірні образи різних верств населення, які протягом століть формували культурний колорит південної України: козаки і чумаки, кримськотатарські воїни і селяни, польські шляхтичі. Художньо-казковий цикл роликів буде розміщено на каналі анімаційного YouTube-проєкту Pivdeń Artbook.

На каналі вже зараз є мультфільми, що розповідають про історію українського півдня.

«Легенди одеського лиману» — це не просто анімаційні ролики. Вони будуть мотивувати молоде покоління цікавитись історією України, а також розвінчувати міфи про те, що Одеса бере свій початок з імперських часів. Завдяки роликам можна посприяти усвідомленню національної ідеї, популяризувати образи українських героїв як приклади для наслідування. Тим більше, що Одещина має багате культурно-історичне підґрунтя, яке нараховує сотні й тисячі імен, але українцям і, зокрема, одеситам відомі лише одиниці. Саме тому важливо відкрити для всіх маловідомі сторінки історії нашої країни», — наголошують організатори проєкту.

Автором ідеї казки «Легенди одеського лиману» виступив одесит, ветеран 59-ї окремої мотопіхотної бригади, керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Поділитися цією статтею