Розробник міжнародного тестування PISA Андреас Шляйхер виступив під час конференції The Education World Forum, яка проходить у Лондоні 20–23 січня. «Освіторія» розпитала освітнього експерта його думку про стан освіти в України.

— Яких радянських пережитків в освіті, що ми й досі можемо спостерігати в Україні, нам варто позбутися?

— У нас поки немає результатів PISA в Україні, але, на мою думку, найбільшим завданням є відійти від системи переказування змісту предмета — українські учні зараз вчать забагато шкільного матеріалу — і перейти до навчання розуміння. Не лише завчати багато знань, але також давати можливість мислити як філософ, як вчений. І для цього необхідний цілком інший метод викладання, який полягав би не у відтворенні знань, а в залученні в активний навчальний процес, де учні змогли б проявити креативність, навички співпраці, вміння вирішувати проблеми. 

— Що найбільше вразило Вас в українських школах? Я знаю, що в деяких Вам довелося побувати.

— Те, що найбільше вражає від самого початку, — це відданість своїй професії, яку проявляють вчителі. Їм доводиться працювати в дійсно складних ситуаціях, мають проблеми з оплатою праці. В Україні є величезна кількість справді натхненних людей, які прагнуть змін. Якщо громадянське суспільство зможе співпрацювати для подолання проблем, то це може спрацювати. Знаєте, це справжня рідкість, бо зазвичай вчителі відсторонюються від освіти, не залучені в її формування. 

— У 2018 році українські учні вперше взяли участь у тестуванні PISA. Які передбачення у Вас щодо можливих результатів? Чи можна їх узагалі передбачити?

— Коли я приїздив до України, то помітив дві особливості в освіті країни. Перша — вона занадто заточена під вивчення окремих дисциплін. Це може бути проблемою, бо PISA розглядає навички більш широко, а не попредметно. Це тестування залежить від того, наскільки учні можуть екстраполювати свої знання, застосовувати їх. Друга — це те, що хоча українська освітня система і перебуває в дуже складних умовах (як в матеріальному плані, так і що стосується інфраструктури), у неї все ж є хороший ресурс — вмотивовані люди. Вони не бояться порівнювати себе з іншими і так удосконалюватися.

— Що б Ви порекомендували сучасним вчителям? На чому їм варто зосередитися?

— Майбутнє освіти має бути в руках викладачів. Вони повинні бути залучені в формування освітньої політики, переформатування педагогічного процесу. Мені здалося, але це лише моє особисте враження, що багато людей очікує вказівок від уряду, але викладачі все ж мають значну роль у розробці своєї професії. Я почав свою кар’єру в медичній сфері, і в ній медики є частиною створення знань, а не лише передачі їх іншим. А вчителі чомусь думають, що це не є їхньою роботою.

 З Андреасом Шляйхером спілкувалася Анна Сидорук, Лондон

Поділитися цією статтею
Автор: