У день Української писемності та мови пропонуємо добірку онлайн-ресурсів, які допоможуть зробити мову грамотною та різноманітною.

Словники України

Український лінгвістичний портал, який містить 261509 слів. До них дається парадигма — правила відмінювання, синоніми, приклади вживання, фразеологізми. Це — офіційне джерело, яке координує Український мовно-інформаційний фонд. Під час користування слід зважати, що корективи Правопису 2019 року словники поки що не враховують.

Словники

Словопедія

Пропонує шукати слова в українських тлумачних словниках. Містить словники фахової термінології — філософський, економічний, музичний, гірничий та інші. Також завантажено ряд словників синонімів, а також, наприклад, «Словник мови Стуса». Шукати можна за всіма словниками або в одному конкретному.

Словопедія

LanguageTool

Програмний засіб, який допоможе перевірити граматику та пунктуацію в україномовних текстах. У безплатній версії максимальний розмір тексту на перевірку — 20 тис. символів. Є можливість завантажити додаток для використання в браузері.

LT

Офіційний сайт української мови

На сайті є правила правопису, пунктуації, правильних наголосів, а також словник синонімів. Крім того, там додані підручники, є розділ «Антисуржик» і можна поставити запитання.

Українська мова

СловОпис

Проєкт у форматі Абетки — на кожну літеру є кілька відео з поясненнями слова. Переважно, це автентичні слова, що рідко використовуються.

Словопис

Новий український правопис

За цим посиланням завантажуйте Український правопис 2019 року. А за цим посиланням — стислий огляд основних змін у новій редакції.

Анімаційний серіал для дошкільнят «Говоримо українською»

Анімаційний проєкт із 26 серій створили на телеканалі  ПЛЮСПЛЮС за підтримки Міністерства культури України. У розробці проєкту взяли участь мовознавець Олександр Авраменко та психолог Світлана Ройз.

Говоримо українською

Бонус: Telegram-канали

На каналі Українська мова подають інформацію про типові помилки в наголосі, виборі слів та висловів. На каналі Плекаймо мову — правила і роз’яснення щодо правопису, а також цитати про мову. У Корректаріум мовознавці знайомлять зокрема з новим правописом. Мовні цікавинки відшуковують на Грамота.ua, а питомі українські сталі вислови — на каналі Українські фразеологізми.

Фото: unsplash.com.

Поділитися цією статтею