Учительські наради наживо в умовах пандемії CoViD-19 проводити складно. Формат, коли всі педагоги закладу збирались в одній кімнаті, варто змінити відповідно до вимог часу, пише видання Edutopia.

Вчителі зі Сполучених Штатів поділилися корисними знахідками щодо того, як краще комунікувати з колегами, не наражаючи одне одного на небезпеку, але й не втрачаючи ефективності керування навчальним процесом.

Перегляд спільних матеріалів у зручний час

У США багато закладів ставляться до необхідності зустрічей з більшою гнучкістю, ніж будь-коли раніше. Викладачі записують відео або надсилають електронний лист для передачі відповідної інформації в ситуаціях, коли вони раніше скликали зустріч.

Асинхронні зустрічі

Асинхронний формат зустрічей передбачає, що в онлайн-форматі або особисто зустрічається частина колективу — вчителі, яким необхідно щось обговорити разом. Решта вчителів переглядають запис зборів тоді, коли їм це зручно. Так кожен з колег зможе обмежитись кількома особистими зустрічами, а для того, щоб бути в курсі подій школи — переглядати зустрічі решти колег, хай би і під час хатньої роботи.

Залученість вчителів до формування порядку денного

Американські освітяни спостерегли таку тенденцію: у ході викладання та навчання під час пандемії педагоги дізналися, що ніхто не є вповні експертом (адже ніхто не має практичного досвіду роботи під час карантину). У багатьох школах це відкрило двері для більшої участі вчителів у формуванні списку поточних проблем, використання особистої експертизи й досвіду кожного.

За допомогою інструментів Zoom або іншої платформи перед зустріччю складається список питань, до якого кожен може додати своє. Також є можливість проголосувати за найбільш актуальні. За результатами визначається перелік тем, які обговорюються на онлайн-зустрічі.

«Відкриті години»

У деяких школах США відмовились від щотижневих та щомісячних зустрічей. Натомість адміністрація кілька разів на тиждень хостить на кілька годин зустріч у Zoom, на яку за потреби може прийти будь-хто з персоналу для спільного розв’язання проблем.

Спільний документ

Принцип спільної роботи над документом у GoogleDocs взятий з арсеналу літніх шкіл. Документ зі списком питань до обговорення виводиться на спільний екран, і всім учасникам зустрічі надається до нього доступ. Кожен пише коментарі щодо розв’язання поточних проблем. Після цього модератор наради резюмує і координує остаточне обговорення. Цей метод не лише допомагає працювати віддалено, а й дає голос більшій кількості співробітників, ніж традиційні наради.

Поділитися цією статтею