У новому виданні «Абетка реформ» зібрали найважливіші слова на кожну літеру, що стосуються змін у країні. Кожну реформу доповнюють дитячі ілюстрації та лаконічне оповідання чи казка. 

Скажімо, Нова Українська Школа — це заклад освіти, де навчають майбутніх супергероїв. Децентралізація — коли вже не лев — єдиний цар звірів, а представники всіх тварин мають владу, щоб дбати про свої потреби. Вакцинація — вчасний захист від дракона. E-health — дар доброго чарівника, який звільнив лікарів від паперової роботи і створив базу даних усіх хворих.

Автори, випускники 8-го набору Відкритого університету реформ (освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права), прагнули говорити просто про складне, описати суспільні зміни так, щоб їх могла зрозуміти людина будь-якого віку. Книга підійде для дорослих, які плутаються в термінах та хотіли б почитати щось стисле, але більш цілісне, ніж те, з чим можна ознайомитися з преси, отримати своєрідний словник. Для таких людей на кожну літеру подана «доросла» інформаційна довідка про суть реформи.

Школярам буде цікавіша «дитяча» частина, написана у форматі дитячої пізнавальної літератури та ілюстрована малюнками однолітків. «Абетку реформ» можна використати педагогам для уроків з курсу громадянської освіти та предмета «Я у світі», адже терміни тут наведені серйозні: антикорупція, громадянське суспільство, фінансова грамотність, бюджет участі.

Поки що вийшло 500 примірників, але книгу можна завантажити в електронному форматі.

Вперше в Україні про реформи розповідають не в аналітичних працях, а доступною мовою, що дає впевненість: зміни стосуються кожного, долучитися до них можна вже сьогодні. Адже значний відсоток успіху — не самі закони, а включеність людей у процеси. А від сьогоднішніх школярів завтра залежатиме майбутнє реформ.

Завантажити саму книжку можна тут.

Поділитися цією статтею