Новий предмет викладатимуть замість окремих уроків хімії, фізики, астрономії, біології та географії. Інтегрований курс «Природничі науки» у 10-11 класах в експериментальному порядку впроваджують майже 100 шкіл в Україні.

Наступного навчального року за бажанням до екперименту можуть долучитися й інші навчальні заклади.

Курс розрахований на учнів, які не планують писати ЗНО з фізики, хімії, географії чи біології, проте ніхто не заборонятиме їм складати зовнішнє оцінювання зі згаданих дисциплін. Про це розповіла заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту Нацакадемії педагогічних наук Тетяна Засєкіна під час інтернет-конференції «Інтегроване навчання: від уроку до курсу», повідомляє «Голос України». 

Під час конференції Тетяна Засєкіна намагалася розвіяти міфи, через які запровадження інтегрованого курсу вважають черговою сходинкою до деградації української освіти.

Серед міфів, думка, що із запровадженням інтегрованого курсу зникнуть окремі предмети чи вчителі втрачатимуть години. Навіть якщо школа обере гуманітарний профіль, ніхто не примушуватиме її замість викладання окремих дисциплін — фізики, хімії, біології тощо — надавати перевагу інтегрованому курсу природничих наук. 

Під час експерименту з’ясувалося, що в малокомплектних школах цей курс дає змогу організувати «мультипрофільний» клас. На інтегрований курс відведено меншу кількість годин, ніж на вивчення всіх природничих предметів на рівні стандарту.

Заощаджений у такий спосіб час використовують відповідно до освітніх потреб учнів. Спочатку всім класом вивчають інтегрований курс, а далі діти групами розходяться на додаткові заняття з фізики, математики, іноземної мови задля кращої підготовки до ЗНО.


Інтегрований курс природничих наук (зазвичай він називається «science») викладають у школах різних країн. Фізику, хімію та біологію як один предмет читають у школах США. У Канаді аналогічний курс викладають у державних та приватних середніх навчальних закладах, а поглиблено вивчають у спеціалізованих. Британські школярі можуть учитися до 18 років, проте фізика, хімія та біологія необов’язкові з 16-річного віку. Природничі науки разом з технологіями об’єднано в один предмет у шкільних програмах Ізраїлю та Сінгапура, але водночас викладаються й окремі природничі дисципліни.

Ставлення до запровадження інтегрованого курсу природничих наук в Україні неоднозначне. Категорично проти таких підходів виступає Національна академія наук. Учені вважають, що це призведе до значного погіршення якості викладання в школі, зниження інтелектуального рівня випускників, зменшення потреби у вчителях з окремих природничих дисциплін і внаслідок цього до зниження наукового потенціалу країни — зменшення кількості аспірантів, наукових та науково-педагогічних працівників.

Поділитися цією статтею
Автор: