Ви коли-небудь хотіли відвідати Лувр у Парижі чи побачити картини Ван Гога? Безліч провідних світових музеїв не лише публікують в інтернеті твори зі своїх колекцій, а й використовують технологічний прогрес, щоб запропонувати неймовірні віртуальні екскурсії власними залами. Рейтинг десяти найкращих музеїв світу, які можна відвідати онлайн, склали на Top10.com.

Протягом останніх кількох років більше тисячі музеїв та культустанов співпрацювали з Google, щоб зробити частину своїх виставок доступними онлайн на порталі Google Arts & Culture. Для цього використали технологію панорамного огляду на 360 градусів. Портал дозволяє здійснювати пошук творів мистецтва, збільшувати та переглядати їх у високій якості та формувати свої віртуальні колекції.  Для тих, хто хоче глибше зануритися у колекції, музеї пропонують розширені варіанти на своїх сайтах.

1. Британський музей

Британський музей демонструє предмети, що охоплюють період приблизно 2 мільйони років, від зорі людської культури до сьогодення. Екскурсія по музею пропонує перегляд тисяч предметів у залах музею, а також знімки деяких експонатів, які можна збільшити та переглянути детальніше. Британський музей також має окрему онлайн-колекцію “Музей світу”, де представлені твори містять звукові пояснення.

2. Музей сучасного мистецтва

Коли він відкрився на Манхеттені в 1929 році, MoMA був першим у світі музеєм, присвяченим сучасній ері. Музей прагне залишатися на передовій, тому пропонує велику кількість колекцій для ознайомлення в Інтернеті. Вибір музею в Google Arts & Culture є досить обмеженим, однак його власний сайт є досить обширним, на ньому представлені десятки тисяч сучасних мистецьких творів, які зараз експонуються в музеї або з минулих виставок.

3. Смітсоніан

Невелика кількість десятків музеїв Смітсонівської інституції представлена ​​віртуальними турами Google Arts & Culture, включаючи Національну галерею портретів, Американський музей мистецтв, Музей природознавства та деякі інші. На власному веб-сайті музею розмістили значно більше творів, ніж у Google Arts & Culture

4. Лувр

Лувр – один з найвідоміших та відвідуваних музеїв мистецтв на планеті, і хоча його Інтернет-пропозиція може бути не такою могутньою, як у деяких інших музеїв, все ж можна переглянути досить багато його творів, не виходячи із власного будинку. Музей не відображає предмети в панорамному стилі Google Arts & Culture. Однак ви можете практично дослідити основи музею, де є кілька вражаючих статуй та витворів мистецтва. Для панорамного виду інтер’єру музею вам доведеться зайти на власний веб-сайт Лувра, де доступно кілька віртуальних екскурсій. Однак навігація не така плавна, як навігація Google. Ви також можете знайти певні предмети на сайті Лувра, однак багато описів лише французькою мовою.

5. Музей мистецтв Метрополітену

Ця шанована пам’ятка Нью-Йорка має дуже респектабельний показ у Google Arts & Culture за допомогою віртуальної екскурсії, яка дозволяє вам прогулятися по залах музею, ніби ви там, і кількома сотнями експонатів – від картин до історичних модних творів. Багато предметів містять аудіо описи, доступні через зовнішнє посилання на власний веб-сайт музею, на якому вражає близько 450 тисячпредметів.

6. Гуггенхайм

Гуггенхайм не пропонує величезної кількості творів на Google Arts and Culture, однак у творах, які вони пропонують, є зовнішні посилання на власний веб-сайт, де є багато інформації. Сучасні художники, які входять до Глобальної художньої ініціативи музею UBS Map, також записали відеоролики про своє мистецтво.

7. Галерея Уффізі

Віртуальний тур цієї італійської галереї – мрія для прихильників ренесансного мистецтва. Він легко навігується, а передпокої галереї рясніють статуями та картинами. У галереї є порівняно мало предметів у Google Arts & Culture, але вони є одними з найвідоміших у світі творів, також до кожного є вражаюча кількість інформації.

8. Амстердамський музей Rijksmuseum

Вас цікавить мистецтво Нідерландів та голландський Золотий вік? Rijksmuseum – це не лише головне джерело такого мистецтва, він також є найбільш широко представленим музеєм будь-якого виду в Google Arts and Culture. Маючи в своєму розпорядженні понад 150 тисяч предметів, включаючи твори Рембрандта та Вермеера, ви можете отримати повну освіту з історії мистецтв Голландії зі свого комп’ютера. Навігація з вулиці на приголомшливі приміщення музею також є одним з найбільш вражаючих з будь-якого музею. Жоден інший музей не сприйняв можливостей Google Arts and Culture більше, ніж Rijksmuseum.

9. Музей Гетті

Віртуальне дослідження цього музею в Лос-Анджелесі, здавалося б, нескінченне. Тут більше 15 тисяч предметів для ознайомлення, описи творів є одними з найкращих, а до деяких також є аудіо пояснення. Пропонують якісний 360-градусний панорамний вигляд експонатів. Єдина прикрість – панорамні види не поширюються назовні до садів музею та безпрецедентного виду на Лос-Анджелес – “місто ангелів”.

10. Музей Ван Гога

Цей музей Амстердаму розміщує найбільшу колекцію творів  постімпресіоністського майстра. Панорамний вид на музей хороший, проте описи, що супроводжують картини, мінімальні. Віртуальна екскурсія музею Ван Гога більше орієнтована на тих, хто знайомий з його роботою, ніж першокласників, які прагнуть дізнатися про його техніку та історію. Існує зовнішнє посилання на сторінку музею на YouTube, де викладені відеопояснення деяких його найвідоміших творів.

Поділитися цією статтею