Безпека вчителів та учнів: 10 порад медичної експертки ЮНІСЕФ

Автор фото: Катерина Лащикова

Як зробити школу безпечним місцем для дітей та педагогів? Чи треба робити тест на коронавірус, якщо в класі є підтверджений випадок? Як тримати соціальну дистанцію та чи можна йти на роботу, якщо відчуваєте втрату смаку та нюху? На ці та інші найпоширеніші запитання відповіла Катерина Булавінова, інфекціоніст та медична експертка ЮНІСЕФ під час вебінару «COVID-19 і школа».

«Захворів — сиди вдома»

У ЮНІСЕФ є улюблене правило: «Захворів — сиди вдома». Його повинні дотримуватися і дорослі, і діти. Зовсім не обов’язково розуміти природу вірусу COVID-19, натомість кожен має знати: якщо відчуваєте в себе найменші симптоми: підвищена температура, кашель, нежить, біль у горлі, ломота в тілі — один або кілька з них, ви нікуди не йдете, тим паче до школи. Якщо вчитель перехворів на COVID-19 у легкій формі і без госпіталізації, то може повернутися до роботи після 14 днів самоізоляції. Якщо було ускладнення — пневмонія, вчитель може повернутися до школи після клінічного одужання, коли повністю зникне кашель.

Дистанція 1,5–2 метри

Прості правила рятують життя. Якщо ви вчитель чи директор школи і належите до групи ризику: вам більш ніж 60 років або ви маєте гіпертонію, стенокардію, бронхіальну астму, зайву вагу, перенесли інфаркт або онкологічне захворювання, вам потрібно тримати соціальну дистанцію 1,5–2 метри з усіма людьми. Зараз не варто вітатися з людьми потисканням руки чи обіймами. Триматися на відстані — досить ефективний захист. Звісно, можуть виникнути незручні ситуації: люди, що несерйозно ставляться до хвороби, намагаються навмисне підходити ближче. Захищайте свої кордони: відверто кажіть про те, що дотримуєтеся правил дистанції.

Якщо є скупчення людей, одягайте маску

Раджу не витрачати час на роздуми, чи хворіють люди безсимптомно, чи можуть вони передавати вірус. Такі роздуми лише підвищують тривожність. Якщо з будь-яких причин ви не можете тримати дистанцію, одягайте маску. Якщо вчитель має можливість проводити урок на достатній від дітей відстані, тобто кабінет дає змогу бути на 1,5 метра від першої парти, а сам учитель не має жодних симптомів хвороби і впевнений, що всі діти також прийшли у клас здоровими, він може проводити урок без маски. Пам’ятайте: маска, яку ви кладете до кишені або в сумочку, одягаєте брудними руками чи носите на лікті — це, швидше, фактор ризику, ніж захист.

Протирайте поверхні

Усі поверхні різні, і вірус може залишатися на них певний час. Мене страшенно дивує, що в ліфтах почали знову обприскувати все хлоркою. Підлога — це не та поверхня, яка несе загрозу. Значно важливіша поверхня — телефон: передавати одне одному гаджет, щоб подивитися фоточки, точно не варто. Отже, важливі поверхні: парти, клавіатура комп’ютера, айпад, ручки дверей — це те, що треба протирати якомога частіше.

Провітрюйте приміщення, робіть протяг

Провітрювання в класах слід робити якомога частіше. Усі уроки, які можна провести на свіжому повітрі, варто проводити там. Подумайте, які заняття можна перевести в онлайн: змішане навчання найбільш зручне зараз, адже за підтвердженого випадку COVID-19 клас іде на самоізоляцію на 14 днів.

Часто мийте руки

Усі колупаються в носі, навіть дорослі. Усі чхають, закриваючи обличчя руками. Потім ми цими ж руками торкаємося предметів.

Зробіть щеплення від сезонного грипу

COVID-19 — новий вірус: від нього немає специфічного лікування, немає вакцини. Тоді як від вірусу сезонного грипу є препарати і є вакцина. Ми на порозі грипозного сезону і цього року матимемо комбінацію: обидва віруси накладатимуться один на другий. Виходить, якщо в людини підвищиться температура, складно буде зрозуміти — це сезонний грип чи коронавірус. Тож краще захистити себе принаймні від грипу. Людям, старшим за 65 років, або тим, хто має хронічні захворювання, також раджу зробити щеплення від пневмококової інфекції, яка також викликає пневмонію. Обидві вакцини не входять у державний календар щеплень, їх можна зробити лише власним коштом, але це важлива інвестиція.

Не біжіть робити тест, якщо в класі дитини виявили COVID-19

Якщо в класі є підтверджений випадок інфікування коронавірусом, усі діти йдуть на самоізоляцію на 14 днів. Ми розуміємо, що державна система тестування перевантажена, часто доводиться чекати на результат тиждень або більше. Якщо маєте бажання протестуватися, можете зробити це в приватній лабораторії. Але в перші дні після контакту із хворим тест може бути негативним, бо вірус ще не встиг розмножитись. Тому безпечніше в такому разі просто дотримуватися самоізоляції протягом 14 днів.

Краще не йдіть до школи, якщо відчуваєте втрату смаку та нюху

Повна втрата запаху і смаку дуже часто зустрічається в пацієнтів із COVID-19. Проте сказати точно, що цей симптом стовідсотково вказує на коронавірус, ми не можемо. Якщо людина втратила нюх і смак, краще до школи не йти.

Школа як ефективний комунікатор

Школа має бути ефективним комунікатором у цій ситуації: у Viber-чатах та батьківських групах має з’являтися чітка, перевірена інформація, а не така, що підвищує тривожність чи ширить чутки. Якщо в школі є випадок госпіталізації чи смерті від коронавірусу, адміністрація і вчителі мають задавати тон комунікації, щоб запобігти булінгу, стигматизації, звинуваченням, а навпаки — проявляти підтримку та емпатію родині.

Чек-ліст готовності — що варто зробити кожній родині вже зараз:

  • Перевірити, чи є у вас сімейний лікар, якому ви довіряєте — не просто той, з ким автоматично підписали декларацію. А такий лікар, якому ви можете подзвонити або маєте з ним зв’язок через месенджер чи Viber.
  • Дізнатися, яким буде ваш маршрут пацієнта, якщо раптом вас чи вашого родича доведеться госпіталізувати: яка це лікарня, що там є. Можливо, цій лікарні потрібна якась допомога і ви та ваша громада можете якось зарадити.
  • Перевірити свою домашню аптечку: у ній мають бути прості жарознижувальні препарати — парацетамол та ібупрофен. І не варто пити усілякі таблетки, які нібито підвищують імунітет, хоча їхня ефективність не доведена.
  • Пильнуйте небезпечні симптоми: задишка, сильний нав’язливий кашель, температура, яку важко збити, біль за грудиною, сильна втома, блідість чи синюватість обличчя. Навіть один із цих симптомів означає, що слід негайно звернутися по медичну допомогу.

Поділитися цією статтею