Фінляндія є світовим лідером у забезпеченні освітньої підготовки для здібностей майбутнього, відповідно до Індексу Всесвітньої освіти для майбутнього (WEFFI). Цей індекс вираховують вже другий рік. Результати звіту проаналізували у публікації Світового Економічного Форуму. Передаємо найцікавіше.

Звіт враховує політичні ініціативи, методики викладання та соціально-економічні умови 50 країн. Таким чином визначено й п’ять найгірших країн у підготовці фахівців майбутнього — Єгипет, Нігерію, Алжир, Іран і Пакистан.

Топ 10 країн з навчання навичок майбутнього

1. Фінляндія
2. Швейцарія
3. Нова Зеландія
4. Швеція
5. Канада
6. Нідерланди
7. Німеччина
8. Сінгапур
9. Франція
10. США

джерело: Звіт Всесвітнього індексу освіти майбутнього

За Фінляндією другою в рейтингу йде Швейцарія. Обидві країни особливо відзначили в категорії екологічної політики — зокрема, вони формують стратегії для розуміння необхідних у майбутньому навичок та продумують структуру для підтримки навчання інноваційним здібностям.

Важкі істини для м’яких навичок

Ми живемо в епоху, яка дуже швидко змінюється. Численні бізнес-стартапи, які використовують потужність технологій, успішно завершили період статусу-кво, пройшовши точку неповернення у багатьох галузях. Так Amazon, який порушив звичну систему продажу книг і став найбільшим у світі книготорговцем, перед цим підірвав безпосередньо поняття «книги», створивши масовий ринок електронних читачів і електронного використання книжок. Не так давно, Uber вдалося перевизначити сферу таксі, а у фінансовому світі компанії електронних технологій FinTech змінили спосіб управління грошима.

Але наступна хвиля змін матиме ще глибші наслідки, тому національним урядам так важливо запроваджувати правильну політику. Як свідчать автори звіту, освітні системи більшості країн не налаштовані на те, щоб забезпечити наступне покоління навичками, які вони, найімовірніше, потребують.

Частина проблеми, з якою стикаються педагоги, полягає в тому, що технологічні зміни вимагатимуть вмінь, які виходять за межі багатовікових підходів до розробки та викладання навчальних програм. Емоційний інтелект, творче мислення та співпраця — це лише три основні здібності, які будуть потрібні, але яким не легко навчити в традиційному освітньому середовищі та звичайних класах.

Вийдіть із класу

Такі швидкі темпи технологічних перетворень, які часто називають «Четвертою промисловою революцією», базуються на сукупності технологічних розробок, що включають автоматизацію, штучний інтелект, Інтернет речей, злиття генетичної науки з біотехнологією та постійний доступ до даних.

У доповіді наголошують на важливості вивчення мови та ролі штучного інтелекту для допомоги у шкільному навчанні. Також зазначають, що багато ключових елементів майбутнього навчання передовим навичкам відбуватимуться поза класом. У Сполучених Штатах Америки та Великобританії довели, що післяшкільні гуртки для учнів початкової та середньої школи пов’язані з кращою відвідуваністю школи та вищими академічними результатами. Такі переваги спостерігають у районах із високим рівнем бідності та, зокрема у школах із низькою успішністю.

«У дослідженні, опублікованому в 2016 році, — зазначається в доповіді, — британські експерти виявили, що відвідування таких клубів пов’язане з позитивними академічними та соціальними результатами, особливо для дітей з обмеженими можливостями. Його висновки також свідчать, що діти, які беруть участь в організованих видах спорту та інших фізичних навантаженнях, мають кращі соціальні, емоційні та поведінкові навички, ніж ті, хто цього не робить».

Хоча так багато аспектів життя змінилися майже до невпізнання, класні кімнати мало змінилися за двісті років. Учні сидять за партами навпроти викладача, який стоїть і розповідає факти. Завдання для вчителів також полягає в тому, щоб йти в ногу з темпами змін.

«Оновлення навчальної програми завжди повинно бути на порядку денному, — говорить Хайме Сааведра зі Світового банку. — Але надзвичайно актуально інвестувати в зміну поведінки вчителів і покращити те, що відбувається в класі».

переклад: Лариса Раренко

Поділитися цією статтею
Автор: