Наша команда здобула перемогу на VIII Європейській олімпіаді з математики для дівчат (European Girl’s Mathematical Olympiad). Переможниць, які разом набрали 115 балів, оголосили 12 квітня 2019 року. В особистій першості «золото» вибороли 11-класниці: Влада Петрусенко (учениця Новопечерської школи), Карина Нечипорук (учениця столичного ліцею №208) та Катерина Горох (учениця Київського природничо-наукового ліцею № 145). Також до команди увійшла ще одна учениця КПНЛ №145 Олеся Білик, яка отримала бронзову медаль за кількість балів.

За 7 років існування цієї олімпіади юні українки єдині серед учасниць з різних країн аж тричі ставали найкращою командою за сумарною кількістю балів. У попередні роки інтелектуальне змагання проводилося в інших країнах, в Україні олімпіада проходила вперше.
На неї зібралися 200 школярок 13-20 років, тобто 49 команд з різних країн світу. Хоча змагання заявлене як європейське, були запрошені також учасниці із США, Японії, Мексики, Австралії, Канади, Чилі, Бразилії, Саудівської Аравії, Індії.

Протягом двох днів учениці розв’язували по шість складних задач з алгебри, комбінаторики, геометрії і теорії чисел. Бали нараховували не лише за правильні відповіді, а й за нестандартні рішення.

Другу та третю сходинки посіли команди з Польщі та Болгарії, а в особистій першості перемогла учасниця із Сербії Єлена Іванчич (вона мала лише найвищі бали за кожне завдання).
Дівчата з математичним складом мислення перекреслюють гендерні стереотипи про те, що точні науки — то для хлопців. Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час нагородження. “Ви належите до елітного клубу дівчат-математиків, — сказала вона. — Ви вже несете в собі більше можливостей та переваг, ніж інші, ваш досвід — багатший, а знання — ширші. Дозвольте дати вам пораду, яку колись Альберт Айнштайн дав своєму сину: «Життя — як катання на велосипеді. Аби зберігати рівновагу, мусиш рухатися».

Поділитися цією статтею