5 варіантів уроків із залученням собак

cover_puppy

Новий тренд у школах Європи та США — «штатний» собака, якого активно залучають до навчання та виховання учнів. Дослідники кажуть, що це підвищує мотивацію та успішність дітей, знижує рівень стресу і вчить комунікації. Однак, щоб використати ці напрацювання, зовсім не обов’язково приносити цуценя до класу — допоможе навіть іграшковий пес. Зібрали для вас найцікавіші світові напрацювання із цієї методики.

Що таке Mutt-i-grees

Уроки з тваринами за останній рік стали дуже популярними у США через поширення інноваційної навчальної програми Mutt-i-grees, пише HundrED. Ці заняття вже пройшли випробування в молодших і старших класах, у сільських і міських школах з різною кількістю учнів.

Вісім років тому перші добровольці, що влаштовували зустрічі школярів із цуценятами, здавалися оригіналами-одинаками.


Зараз новація вже введена у більш ніж 5 тисячах шкіл США, Канади, Австралії та Великої Британії.


Наприклад, у Нью-Йорку розроблена своя версія програми — «Комфортна собака», пояснює USA Today. У 2017 році до неї приєдналося вчетверо більше навчальних закладів, ніж у 2016-му. Різні уроки розроблені фахівцями Центру дослідження дитини Єльського університету та організацією захисників тварин. Вчені вирішили використовувати симпатію дітей до цуциків, а також вже доведений ефект каністерапії (лікування собаками).

Одна екскурсія і рік тематичних занять

Але як застосувати це в українських школах, де влаштування собаки на роботу поки виглядає не дуже реальним? Розробники методики кажуть, що присутність тварин на уроках зовсім не обов’язкова.


Різні завдання можна виконувати за допомогою іграшок, зображень, відео, саморобок у формі собак. Але лише після реальної колективної зустрічі із собакою.


Вчені вважають: досить одного контакту, щоб дитина емоційно зарядилася на весь рік. Як це організувати? Можна сходити в притулок для собак, у розплідник, на виставку собак, у перукарню для собак чи кінологічний центр.

cover_empathy
Чому моральні якості в освіті важливіші за технології

Можна разом з волонтерами правильно й безпечно підгодовувати вуличних собак. Або ж запропонувати школярам невеликими групами сходити в гості до тих дітей, у яких є слухняні і спокійні собаки, а потім обмінятися враженнями.

Чим допоможе вчителю пес?

Розглянемо в кожному випадку класичний варіант (А), за якого собака живе або «приходить на роботу» в школу, а також варіант, коли «пухнастого наставника» у навчальному закладі немає (Б).

1. Привчатиме до читання

А. Собака може спокійно слухати, коли учні початкових класів читають їй книги. Наприклад, у британському місті Йорк, у школі Хантінгтон є хвостатий співробітник Роло, пише The Guardian. Його спеціально тренують «на слухача». Собака уважно дивиться, чекає закінчення тексту і навіть дозволяє перегортати сторінки своєю лапою.


Дослідники відзначають, що у всіх учнів зросло бажання читати, поліпшилася уважність, підвищилася швидкість читання і рівень розпізнавання слів.


Колег у Роло — безліч: у Шотландії в початковій школі Інвернесса уважними слухачами працюють ретривери Блу і Мома, у початковій школі Лонгфаулдса — вівчарка Іва і коллі Скай. А в британській початковій школі Нортвуд на острові Уайт місяць тому завели цуценя лабрадора Бетті, повідомляє Metro. Коли 3-місячний цуцик не спить, він слухає, як читають вголос.

Б. Після реальної зустрічі із собакою книги про тварин діти зазвичай читають з більшою цікавістю та бажанням. Можна запропонувати не тільки художні тексти, а й книги по догляду за тваринами.

А поради краще відразу відпрацьовувати на іграшковому собаці. Такі іграшки можуть принести учні з дому. Або ж можна придбати одну спільну на клас, дати їй кличку і обігравати її участь у житті школярів.

2. Привчатиме до письма

А. Собаці можна написати листа. У США учні готові повірити, що «шкільні собаки» читають і розуміють письмові звернення. Адже там тварин привчають розпізнавати команди, написані на папері: сидіти, стояти тощо. Собака запам’ятовує форму букв і відповідне положення, за яке його нагороджують смаколиками.

роло2
https://huntingtonschool.co.uk/

Але це — секрет дресирувальника. Діти бачать лише, що собака «вміє читати». І цей трюк у багато разів підвищує учнівську жагу до знань. Також від імені собаки можна вести блог у Twitter усім класом (такий є, наприклад, у Роло з Йорка).

Б. Скласти усний, а потім і письмовий портрет друга буде набагато цікавіше, якщо йтиметься про собаку.


Це можуть бути різноманітні описи домашніх улюбленців. Або ж можна всім класом подивитися відео з кумедним цуценям, а потім написати про його зовнішність.


Для багатьох учнів бажання складати твори (а значить, практикуватися в письмі) цим не обмежується. Тож варто створити лепбук на цю тему. Буде це спільний проект, який об’єднає знання класу про собак, або ж кожен складе міні-книжечку про знайомого цуцика — залежить лише від бажання вчителя та учнів.

3. Підвищуватиме відвідуваність

А. Навіть діти з неблагополучних сімей, які зазвичай схильні ухилятися від занять, не будуть прогулювати, якщо нагорода за гарну відвідуваність — прогулянка зі «шкільним» собакою.

cover_world_classes
Як виглядають уроки в початкових класах різних країн світу

Вигул довіряють тим, хто минулого тижня не спізнювався і не пропускав без поважної причини занять. За таким принципом працює більшість британських шкіл у програмі Mutt-i-grees. Наприклад, пес Дензел значно поліпшив відвідуваність у початковій школі Cirencester Deer Park (Глостершир).

alicia-jones-421556-unsplash

Б. Принцип той самий, але як винагороду дозволяють забрати додому на вихідні талісман класу — плюшевого або хутряного песика.

4. Зніматиме стрес

А. Наскільки б сприятливою не була атмосфера у школі, учні щодня витримують чимале психологічне напруження. А собака — гарні ліки від стресу, адже під час спілкування з ним нормалізується пульс, артеріальний тиск і збільшується викид «антистресового» гормона окситоцину, нагадує HundrED.


Навіть гіперактивні діти поводяться тихо і заспокоюються, якщо в класі дрімає собака.


В американській школі №88 у Брукліні 1400 учнів знімають стрес, не лише коли спостерігають за ші-тцу Петті, а й коли по черзі гладять його, потискують лапу і навіть одягають майки з його мордочкою, повідомляє Рейтер.

Б. Навіть опосередкована присутність собаки (у вигляді іграшки) підвищує концентрацію уваги і поліпшує настрій учнів. Можна робити невеликі перерви під час уроку, коли учні, які відчувають втому чи напругу, можуть обійняти іграшковий талісман класу.

5. Вчитиме розумітися на емоціях

А. Нині педагоги вже не сперечаються про те, чи треба дітям підвищувати емоційний інтелект. Школярів навчають розбиратися у своїх почуттях, розпізнавати почуття інших за мімікою, розвивати емпатію.

Інтерес до цього значно підвищується, якщо змінити контекст: вивчати, як зрозуміти собаку. Діти вважають, що це допоможе їм виховувати тварин.


Вивчають поведінку, інстинкти та індивідуальні особливості собак, що допомагає ненав’язливо зацікавити особливостями характерів людей.


Головним експертом, який допоміг розробити навчальні посібники, став тренер собак, автор бестселерів і реаліті-шоу «Перекладач із собачої», керівник Центру психології собак Сізар Міллан.

Б. Набір фото з емоціями собак (його можна знайти в інтернеті) може стати основою для різних ігор. Наприклад, знайди два зображення тварин з однаковою мімікою. Або зобрази емоції собаки так, щоб інші здогадалися, про яку з них ідеться. Недарма діти люблять іграшки з великими виразними очима — вони спонукають до співпереживання.

Учні можуть зробити з картону подібні маски (очі готує вчитель), обрати емоції до вподоби і влаштувати маскарад для батьків. Надалі маски можна використовувати в класі як індикатор настрою.


Відвідування притулку для тварин, де в більшості собак нелегка доля, дає змогу подискутувати на складні теми, усвідомити силу милосердя.


Учні можуть передати для тварин харчі, підстилки, іграшки, зібрати кошти на медичну допомогу конкретному псу. Наприклад, влаштувати шкільний ярмарок для цього, взяти участь у пошуках нових господарів для цуциків. Такий досвід розвиває емпатію учнів.

Поділитися цією статтею
Автор: