Нацсоцслужбі доручено провести перевірки в усіх закладах, де цілодобово живуть діти. Мета — виявити можливі факти насильства проти неповнолітніх чи порушення їхніх прав. Про це повідомила на своїй Facebook-сторінці пані міністр соціальної політики Оксана Жолкович.

Жолкович також розповіла, що в Національній соціальній службі вже є опитувальник, який дозволить поговорити з вихованцями екологічно, щоб не травмувати їхні почуття. Пані міністр закликала збільшити кількість сімейних форм виховання, розвивати інклюзивні класи та спеціальні класи в загальних школах поряд із домом дітей. Найкращий варіант, вважає Оксана Жолкович, якщо діти з особливими освітніми потребами повертатимуться на ніч додому.

«На жаль, наразі таких дітей змушені відправляти в спецшколи, яких лише кілька в області. Зрозуміло, що до них неможливо добиратися щодня, тому потрібні не окремі заклади, а класи в загальних школах. Тоді батьки зможуть вибрати навчальний заклад поруч із домом».

Минулого тижня омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив про виявлені факти знущань з дітей у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. У закладі цілодобово перебувають діти уразливих категорій:

  • сироти,
  • діти батьків, позбавлених батьківських прав,
  • діти із сімей, які потрапили у складні життєві обставини,
  • діти з особливими освітніми потребами.

Діти, які перебувають у закладі, повідомили, що регулярно потерпають від сексуального, фізичного та психологічного насилля. Правоохоронці розпочали кримінальне розслідування, директора відсторонили від роботи.

Як виявити, чи не ображають дитину: поради батькам і педагогам — у статті Освіторія.Медіа.

Поділитися цією статтею