Кожна десята дитина у світі має ознаки залежності від соцмереж, а отже і від користування гаджетами, ідеться у звіті ВООЗ, проаналізованому УП.

І хоча українських дітей цього разу не діагностували, не виникає сумнівів, що така тенденція помітна і у них. Фахівці ВООЗ вважають, що проблемна поведінка в інтернеті може виражатися в:

  • нездатності контролювати використання соцмереж та онлайн-ігор або відмовитися від них;
  • нехтуванні іншими формами діяльності;
  • зіткненні з негативними наслідками надмірного використання інтернету в повсякденному житті.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує забороняти гаджети для дітей до 2-х років, а підліткам встановлювати ліміт у 1–3 години користування ними на день. Але в час стрімкого розвитку технологій це майже неможливо. Та й під час дистанційного навчання діти та підлітки значну кількість часу проводять за гаджетами. 

Які негативні наслідки це може мати?

  • Час проведений перед екраном пригнічує здатність дитини «зчитувати» емоції та набувати соціальних навичок. Це впливає на розвиток емпатії та призводить до її зниження.
  • Плаский гаджет, де досягти бажаного можна, натиснувши кнопку чи наблизивши потрібний об’єкт, має негативний вплив на розвиток дитячої психіки. Особливо це впливає на немовлят та дітей дошкільного віку, адже їм важливо взаємодіяти з об’ємними об’єктами та фігурами, щоб розвивати вестибулярний апарат.
  • Кліпове мислення. Яскрава картинка, що швидко змінюється, може призводити до розвитку такого виду мислення, яке не дозволяє увазі зосереджуватися на чомусь тривалий час.
  • Постійна потреба в гаджеті та ризик розвитку залежності. Екранні розваги підсилюють збудження центральної нервової системи. Це може підвищити рівень тривожності та спричинити порушення сну.
  • Ризики для психічного та фізичного здоров’я через неналежний віку контент. Ризик стати жертвою шахраїв, кіберзлочинців чи інших небезпечних осіб.
  • Втрата зв’язку з реальністю. Якщо дитина багато часу проводить за девайсами, то для неї межі реального та уявного можуть стиратися, а картинка її справжнього життя виглядатиме не такою привабливою.
  • Дані понад 40 досліджень, які були проведені у 2020 році, свідчать, що діти, які проводили більше часу за гаджетами, мали гірші мовленнєві навички. А дослідження 2022 року показали, що діти від 17 до 36 місяців, які проводили більше часу з гаджетами, мали менший словниковий запас.

Це спричинено тим, що для розвитку мовлення дитині необхідно взаємодіяти з реальною живою людиною та важливо чути реальну мову. Що більше часу дитина проводить у взаємодії та іграх з іншими людьми, то більше матиме можливості практикувати спілкування, вивчати та використовувати нові слова.

Керівниця програмного відділу «СпівДія заради Дітей», психологиня Дарина Аітова відповідає на питання батьків, що ж робити.

  • Дітям гаджет дає дорослий, тобто відповідальність на нас, дорослих. Але іноді дати телефон дитині, попри всі вищезазначені ризики, це краще, ніж знервовані батьки, які нічого не встигають.
  • Особистий приклад є дуже дієвим: якщо батьки постійно з гаджетами, то і дитина зацікавиться ними та копіюватиме поведінку дорослих.
  • Якісно проведений з дитиною час. Візьміть за правило та впроваджуйте сімейні ритуали: сніданок без телефонів, вечір настільних ігор без телефонів, прогулянка без гаджетів, книга замість соціальних мереж перед сном тощо.
  • Якщо ж дитина застрягла у гаджеті, проявіть креативність, заохотьте її до спільної діяльності поза екраном.

1) Дитина не може відірватися від комп’ютерної гри, де вона ловить білку? Сходіть у парк, щоб погодувати білку горіхами.

2) Дитина будує щось у комп’ютерній грі? Запропонуйте збудувати вежу з природних матеріалів на дворі.

3) Дитина влаштовує змагання на швидкість з друзями в онлайн-грі? Відтворіть це разом у житті.

Не відмовляйтеся від цих ідей, якщо дитина висловлює супротив і не пристає на ваші пропозиції. Пам’ятайте, що результат від цих дій вартує витрачених зусиль, адже ви зможете вибудувати довірливі стосунки та вберегти дитину від ризиків частого використання гаджетів.

Поділитися цією статтею