Цьогоріч у фокусі — реалістична проза, романи, фентезі, нонфікшн та воєнна література сучасних українських авторів. Соціальна мережа книжкових відгуків LitCom, Київська Мала академія наук і творча агенція «Баляндраси» запрошують українців вмикати диктофони й розповідати, що вони думають про прочитане (без переказу змісту), і надсилати ці аудіо на конкурсну пошту.

Організатори конкурсу закликають долучитися до великого змагання книголюбів, надихати інших читати більше і цікавіше. Як і під час двох попередніх сезонів конкурсу КрутеЗНО до участі запрошують підлітків від 14 років та дорослих. Для кожної з вікових категорій — однакові кількість призів та суми винагород. Відрізняються лише конкурсні переліки книжок.

Цьогоріч уперше підліткам пропонують створити конкурсні аудіо про книжки, якими вони зачитуються й обговорюють за межами шкільних аудиторій. Усього передбачено 6 оригінальних номінацій, до яких входить 121 текст.

Перелік текстів

Для учасників віком 14–17 років передбачені номінації «Фентезі», «Реалістична проза» та «Нонфікшн для підлітків». Дорослих нагороджуватимуть за літкасти в номінаціях «Сучасний роман», «Воєнна література» та «Нонфікшн».

Організатори збирають конкурсний пакет літкастів до середини січня 2025 року. Кожен учасник може подати на конкурс необмежену кількість аудіо. Наступні два місяці журі працюватиме над допуском робіт до слухацького голосування. Якщо в поданих аудіозаписах траплятимуться фактологічні неточності або технічні вади, організатори обіцяють сконтактувати з учасниками, щоб ті могли вчасно внести правки. З 15 березня до 15 квітня найкращі літкасти обиратиме аудиторія соцмережі LitCom. Підбиватимуть підсумки й нагороджуватимуть переможців та призерів у травні 2025 року.

Грошові винагороди:

  • перші премії становлять 10 000 грн. Їх отримають автори найпопулярніших літкастів в усіх 6 номінаціях;
  • на шістьох призерів, які за підсумками слухацького голосування посядуть другі місця, очікуватимуть нагороди по 5 000 грн.
Реєстрація

Конкурс КрутеЗНО з’явився у 2022 році. Перший сезон зібрав колекцію з майже 130 аудіозаписів про твори з української літератури, що входять до шкільної програми. У 2023 році конкурсанти змагалися за визнання журі та слухацької аудиторії літкастами про цікаві сторінки з біографій видатних українських майстрів слова (від класиків до представників Розстріляного Відродження та емігрантів).

Поділитися цією статтею