Скласти НМТ на 200 — реально: лайфхаки від випускниці-рекордсменки

Випускниця Лозівської загальноосвітньої школи Софія Лясота склала НМТ на 200 одразу з двох предметів — української та англійської мов. На прохання Освіторія.Медіа дівчина розповіла несподівані хитрики, які допомогли показати один з найкращих в Україні результатів тестування. Коли починати підготовку до НМТ? Яка стратегія підготовки працює найкраще та які ресурси й тренажери  допоможуть? Що робити за місяць до тестування, а що тільки нашкодить? Які помилки під час НМТ можуть вкрасти бали і як цьому запобігти? Всі відповіді тут. 

Софія Лясота

Ціль — 180-200 балів:
Складаємо стратегію підготовки до НМТ

✅ Ставити амбітну ціль

Чітко поставлена ціль допоможе вам сумлінно й багато працювати. Складно залишатись наполегливим і сконцентрованим, не бачачи мети. Щодо мене — поставила ціль скласти НМТ на максимально високі бали, це була моя мрія.

🗓️ Підготовку починати за 9–12 місяців до НМТ

Готуватись до НМТ я почала влітку — майже за рік до тестування, але в дуже неспішному й розміреному темпі. Почала з повторення матеріалу за попередні роки. Якщо почати підготовку з вересня — теж буде ок. Якщо відкласти підготовку на більш пізні терміни — доведеться поспішати, засвоєння матеріалу відбуватиметься не так якісно, у вас в голові буде багато плутанини. Ви швидко втомитесь і виснажитесь.

📚 Займатись регулярно й систематично

Ви маєте працювати потроху, але щодня. Це база. Тиждень посилено вчити і потім тиждень відпочивати — хибна стратегія.

📝 Практика, практика і ще раз практика

Просто читати матеріал = даремно витрачати час. Практичні завдання мають підкріплювати кожну вивчену тему.

⏳ Досконалий тайм-менеджмент

НМТ вимагає досконалого вміння керувати часом. На 1 предмет виділяється 1 година. До прикладу, у тесті з англійської мови у нас є 32 завдання. Якщо подовгу замислюватись, ви просто не встигнете «наклікати» відповіді до кінця. Працювати потрібно швидко та якісно.

🙍‍♂️ Компаньйон з підготовки

Звісно, цей варіант актуальний не для всіх. Але це неймовірно круто, якщо є людина, з якою ви можете готуватись разом і обговорити будь-яку деталь. Це і підбадьорює, і стимулює вивчати більше завдяки відчуттю здорової конкуренції.

Де готуватись до НМТ?

База, якою користувалась я, — ресурси zno.osvita із величезною кількістю тестів для тренування та тестові зошити з відповідями тестів минулих років на сайті УЦОЯО. Що більше тестів пройдете, то краще розуміння й відчуття структури тестів. Ви вивчите всі можливі формати та елементарно «наб’єте руку».

Для підготовки до НМТ з кожного окремого предмета я використовувала різні ресурси. Почнемо з англійської мови — це мій улюблений предмет.

Англійська мова на 200 балів:
як і де готуватись? 

👩‍💻 На сайтах Test English та English practice зручно вивчати слова, тренувати граматичні вміння.

📖 Підручники

Вибір підручників, які допомагають готуватися до тестування з англійської мови, — найбільший серед усіх предметів. Але щоб не купувати постійно паперові версії (це затратно!) — знаходила їх у ПДФ-форматі та у вільний час опрацьовувала їх, відкриваючи в себе на комп’ютері.

В одній частині тесту у вас перевіряють розуміння тексту, в другій — використання мови, а в третій — граматику. Найбільше допомогла скласти НМТ на найвищий бал книга «Use of English — B2» — детально й глибоко знайомить із такою частиною складання НМТ як «Use of English».

Для частини Reading найбільш помічним вважаю читання книг англійською мовою. Я завантажувала цікаві мені книги англійською на гаджет і читала для свого задоволення. Коли ви побачите тестове завдання з читання — немає гарантії, що зрозумієте геть усі слова в тексті. Кілька слів все одно знати не будете. І для того, щоб відповісти на запитання, вам потрібне розуміння суті тексту, потрібно навчитися «відчувати мову».

🎬 Фільми, серіали та пісні

Дивитися фільми й серіали та слухати пісні англійською теж корисно, якщо маєте бажання та достатньо часу. Хоча на НМТ наразі немає перевірки «Listening» та «Speaking».

Українська мова на 200 балів:
як і де готуватись? 

Книги Олександра Авраменка

У підготовці до НМТ з української мови найзручніше користуватися книгами. У моєму особистому топі — всі книги з підготовки до ЗНО та НМТ авторства вчителя і популяризатора української мови Олександра Авраменка.

Онлайн-школи з підготовки до ЗНО

Мені допомогли вебінари та матеріали таких онлайн-шкіл, як Турбо-ЗНО, ZNO-HUB.

Про ці онлайн-школи я дізналась із соцмереж, і зручні вони тим, що пропонують безліч безкоштовних матеріалів для підготовки: вебінари, розважальні відео, чеклісти.

Сторінки вчителів в Instagram

Моя фаворитка в соцмережах — вчителька української мови Наталя Сорокіна. Вона просто неймовірна! Ділилася на вебінарах лайфхаками, які мені стали в пригоді під час тестування. Також вона пропонує безкоштовні уроки, марафони та табори з підготовки до НМТ з української мови.

Тренажери ЗНО та НМТ

Моя вчителька з української мови заохочувала проходити якомога більшу кількість тестів на сайті zno.osvita.

Якісний безкоштовний тренажер НМТ з української мови пропонує і платформа iLearn.

Історія України 

З історії України мій результат тестування — 191 бал.

✦ Історичні подкасти на iLearn

Ідучи до школи, я слухала різні теми з історії України в подкастах від iLearn. А на перервах ми з однокласниками обговорювали почуте, робили разом тести.

✦ Тренажер з візуальними історичними матеріалами

НМТ з історії України часто включає завдання з афішами, історичними оголошеннями, портретами, картами, фото. Важливо вміти використовувати вивчений матеріал, а не тільки зазубрити дати історичних подій. Найбільше в цьому допоміг онлайн-тренажер proukrhistory.

✦ Флеш-карти Quizlet з історичними датами

Щоб скласти НМТ з історії України, треба запам’ятати близько 10 сторінок формату А4 з датами. Це великий обсяг! Але і з цим можна впоратися ненудно — мені допомагав відомий тестовий ресурс Quizlet. Насправді, його можна використовувати в підготовці до будь-якого предмета, але вивчати там дати за допомогою флеш-карт ну ду-у-уже зручно. У мережі є багато готових Quizlet, варто лише написати НМТ 2025 та потрібну тему. Або можна вписувати в Quizlet дати самостійно щодня і створити власну велику тест-гру.

Що робити, а що ні, коли до складання НМТ залишається місяць

  • Не намагайтеся поглинути багато нової інформації, коли до тестування залишається місяць. Найкраще повторювати те, що ви вже знаєте — у цьому випадку довгострокова пам’ять працює на вас.
  • Проаналізуйте, що ви вже вивчили і знаєте.
  • Пройдіться програмою НМТ з кожного предмета. Чи залишилися теми, у знанні яких ви сумніваєтесь?
  • Створіть чеклісти з темами всіх предметів НМТ і поставте позначки вашої готовності. Для наочності рекомендую теми роздрукувати.
  • Не навчайтеся вночі. Втома піде не на користь, пам’ять може підвести і ви можете робити елементарні помилки, «губитись». Так, не переживати — неможливо. Але ви можете хвилюватись екологічно для самого себе.
  • Якщо відчуваєте постійний фон хвилювання, значить вам потрібно виокремити теми, в яких сумніваєтесь, і пройти їх коротко ще раз.
  • Залишайте будні для повторення, а вихідні для себе. Так мозок відпочине, а стрес і напруга зменшаться.

Продумана тактика під час НМТ:

  • У момент складання залиште переживання поза аудиторією. Можете навіть уявити, як виглядає ваше переживання, і подумки виставити його за двері. Інакше голова болітиме, руки будуть трястись і користі з того — нуль.
  • Щоб не припуститися помилок і не втратити бали через неуважність, краще перечитайте запитання кілька разів. Навіть якщо доведеться перечитати три рази!
  • Не поспішайте, але час розподіляйте правильно. 50 хвилин — на розв’язання завдань, а ще 10 хвилин — на перевірку.
  • Якщо сумніваєтесь у відповіді — візьміть за правило довіряти першій думці. Мій досвід багато разів показав: саме перша думка — найправильніша. Якщо вам у голову прийшла саме така ідея — значить, підсвідомість якусь підказку залишила.
  • Ніколи не намагайтеся підглянути щось в інших. Не беріть собі чужі помилки, адже інші люди теж у стресі. Ви і ваші знання — головний орієнтир.

Поділитися цією статтею