На одній зі станцій метро в Харкові відкрилася виставка художніх робіт. Їх створили діти та підлітки, які ховаються в підземці від обстрілів та бомбардувань міста.

Протягом двох тижнів юні художники розмірковували на тему сучасних супергероїв, малювали, вирізали й фарбували. Так на станції з’явилися чотири монументальні скульптури: Воїна, Медика, Волонтера та Матері з Дітьми.

Творчі заняття ініціювала артстудія Aza Nizi Maza разом із проєктом «Спільно. Точки зустрічі», який втілює Фонд «Професійний розвиток Харкова» за підтримки ЮНІСЕФ.

«Ці роботи мають створити відчуття піднесення, особливо для дітей. Якщо діти в метро створюють щось грандіозне, якщо вони можуть перетворити цілу станцію на справжню галерею, то тоді більше людей повірить в себе та подумає «я теж можу щось робити. Наш художній проєкт саме про це», — розказав засновник студії Микола Коломієць.

Діти та підлітки разом зі студією продовжують заняття та вже працюють над новини картинами, якими далі прикрашатимуть станцію.

«Зрозуміло, що метро — місце, яке зовсім непридатне для освіти, творчості чи відпочинку. Тому нашим проєктом «Спільно» ми намагаємось пом’якшити важкі умови, в яких знаходяться діти та підлітки. Створення дитячих куточків, проведення освітніх та творчих заходів, психологічних консультацій, залучення волонтерів для роботи з дітьми: це те, що ми робимо, аби полегшити перебування в метро для дітей і молоді», — розповіла Марина Ладиженська, освітня координаторка проєкту «Спільно. Точки зустрічі».

Поділитися цією статтею