Маркіян Мазур, одинадцятикласник зі Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при Львівському національному університеті імені Івана Франка, виборов почесне 4-те місце серед 85 учасників з 18 країн на міжнародному фіналі Економічної Олімпіади, що відбувся 1–4 вересня у Стародавній Олімпії, Греція. Цьогоріч захід об’єднав 85 найкращих молодих економістів з 18 країн світу, які були відібрані з понад 97 тисяч учасників, що змагалися в національних відборах.

В Україні організатором олімпіади вже другий рік поспіль є Bendukidze Free Market Center (Центр Бендукідзе), який активно сприяє підвищенню рівня економічної грамотності серед школярів. Україну представляли 5 фіналістів:

● Маркіян Мазур, Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат при Львівському національному університеті імені Івана Франка;

● Олександр Єсін, Обласний науковий ліцей в м. Рівне Рівненської обласної ради;

● Єлізавета Стрілецька, Загальноосвітній навчальний заклад ІІ-ІІІ ступенів «Фінансовий ліцей», місто Київ;

● Петро Пелих, Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат при Львівському національному університеті імені Івана Франка;

● Мар’яна Дюлай, Тернопільський класичний ліцей.

Змагання складалося з трьох етапів. У першій частині учасники розв’язували дев’ять відкритих запитань з економіки та фінансів. Друга частина включала 45 тестових запитань. До третього, усного етапу пройшли лише 10 найкращих учасників за сумарними результатами попередніх завдань. Переможцем цьогорічного фіналу став представник Польщі Шимон Яцковський. Маркіян Мазур фінішував четвертим. Ще троє учасників національної команди з України отримали бронзові медалі за фініш у топ-50. Це Олександр Єсін, якому не вистачило 1 бала для того, щоб увійти в топ-30 і отримати срібну медаль, Петро Пелих та Мар’яна Дюлай.

«Може здатися божевіллям впроваджувати Економічну Олімпіаду в Україні під час повномасштабної війни. Але це було правильним кроком, щоб показати школярам, що освіта залишається пріоритетом, а додаткові зусилля будуть винагороджені, попри ракети та дрони, що літають навколо. Якщо важкі обстріли, відключення світла, бомбосховища та повітряні тривоги не завадили понад 9500 учням з усієї країни взяти участь у першому національному етапі, ми просто зобов’язані продовжувати цей проєкт задля них», — наголосила Наталія Мельник, директорка Центру Бендукідзе.

Економічна Олімпіада в Україні проводиться за сприяння Міністерства освіти і науки України, Малої академії наук та Національного банку України, за підтримки партнерів Economic Fundamentals Initiative, Київської школи економіки, Genesis і Студії онлайн освіти EdEra та освітніх інвесторів «Аврора Мультимаркет» і мультипродуктової фінтех-компанії Monobank.

Вже незабаром розпочнеться реєстрація на Економічну Олімпіаду 2024-25. За додатковою інформацією про проєкт звертайтеся до організаторів на електронну пошту: eo202324@gmail.com.

Поділитися цією статтею