Місяць тому офіційні джерела повідомляли про забруднені українські річки і спровокований цим мор риби. Почалося все із Сейму (Чернігівщина, Сумщина, де не відбувається питних водозаборів), наступною водоймою стала Десна (Чернігівщина, Київщина). Справжня паніка охопила соцмережі, коли заговорили про загрозу киянам, яких питною водою на 60% забезпечує Деснянська водопровідна станція.

Чи виправдана паніка? Зібрали коментарі відповідальних інстанцій.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

  • Початок вересня: забруднення типове для цього періоду року, а перевищень хімічних або високотоксичних компонентів не зафіксували.
  • Зараз: забруднена вода з річки Сейм, на поверхні якої раніше помічали масляну плівку та мертву рибу, може досягти Київщини 14–16 вересня, очисні споруди мають із цим впоратися.

Міністерство охорони здоров’я

Якість води в річці Сейм після забруднення покращується, дані наводить Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Київський обласний центр: у відібраних пробах питної води за весь місяць на контрольних точках централізованого водопостачання Києва перевищення показників шкідливих речовин не виявлено.

Держекоінспекція Сумщини

Подібні випадки забруднення траплялися й раніше — восени 2019 року і навесні 2024, тоді причина цього так і не була названа.

Київська міська держадміністрація

  • Зараз: є два сценарії: оптимістичний — забруднення з Десни не потрапить до Дніпра; песимістичний — забруднення потрапить до Дніпра, але в столиці є запас води. Якщо будуть ризики, киян обіцяють про них попередити щонайменше за добу.

Київводоканал

Питна вода в Києві безпечна, в ній немає ані токсинів, ані пестицидів.

Чернігівводоканал

Місто забезпечують водою лише з артезіанських свердловин, тому забруднення Десни не загрожує водогону.

У Франції, щоб довести безпечність води у Сені напередодні Олімпійських ігор 2024, у річку довелося пірнути пані меру Парижа, міністру спорту, іншим посадовцям від олімпійського комітету та французької влади. Це сталося через 100 років непридатності вод Сени для купання.

Поділитися цією статтею