Ідеться про збільшення військового збору з 1,5% до 5%. За законопроєкт № 11416-д депутати проголосували в першому читанні.

Ухвалення закону в цілому заплановане на кінець жовтня, утім доходи українських громадян оподатковуватимуться по-новому вже з 1 жовтня

«Відсоток військового збору — єдиний для всіх, але сума коштів, які отримують ЗСУ від конкретної людини, залежить від рівня зарплати. Незважаючи на те, отримуєте ви мінімальну зарплату чи заробляєте більше 50 000 грн на місяць — кожна сплачена гривня податку важлива», — повідомляє Міністерство фінансів України.

Депутати планують, що зростання податків (військовий збір — один з них) принесуть цьогоріч держбюджету 58 млрд грн, і 137 млрд грн — наступного року.

У проєкті державного кошторису на 2025 рік зростання зарплат вчителів не закладено. Кабмін просить зберегти фінансування на поточному рівні — 103,2 млрд грн. Середня зарплата вчителя в Україні, за словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, — 12 000 грн.

Військовий збір в Україні існує в незмінному розмірі (1,5% від доходу) з липня 2014 року. З 2022 року єдина категорія, звільнена від його сплати — військовослужбовці або безпосередні учасники бойових дій.

Поділитися цією статтею