З погляду демографії одноразова виплата не впливає на те, чи готова українська родина заводити дітей або повертатися з маленькими дітьми з-за кордону. Натомість впливає наявність якісних і доступних садочків, переконана Зоя Литвин, очільниця «Освіторії» та засновниця Новопечерської школи.

Наразі, за її словами, кількість дітей у рази більша за наявну кількість садочків, а вихователі — ще більш дефіцитні фахівці, ніж учителі в шкільній освіті. Відбувається старіння професії, молодь рідко йде працювати з дошкіллям.

«При цьому можу підтвердити, що етап найбільшого формування особистості, коли все, що ми робимо або не робимо, має критичний вплив — це дошкільна освіта. Це критично важливий етап розвитку дитини. Це навіть важливіше, ніж школа, але ми про це почали не так давно задумуватися як суспільство», — зауважила Зоя Литвин у новому випуску проєкту «Україна 2030».

Дошкільна освіта, каже освітянка, тривалий час у нашій країні була занедбана. Це наслідок, зокрема, радянських підходів, де вважалося, що садок — певна камера схову, де діти залишаються для того, щоб батьки могли гарно працювати і розвивати економіку держави. «Але це — друге важливе завдання. Найперше — закладення фундаменту особистості, і для цього мають бути інші очікування від садочка, інша підготовка вихователів», — наголошує Литвин.

Для повернення людей у професію, на її думку, важливі три складові:

  • якісна оплата праці;
  • оновлення програми підготовки дошкільних вихователів;
  • підвищення престижу професії.

Щоб сприяти третьому пункту, команда Освіторії визначила роботу з дошкільниками одним зі своїх пріоритетів. Тому, зокрема, цьогоріч на премії Global Teacher Prize Ukraine вже вдруге відзначать найталановитішого вихователя у спеціальній номінації «Дошкілля».

Проєкт «Україна 2030» є простором для дослідження та обговорення майбутнього України. Автори проєкту — УкрЮтюбПроєкт. Випуски спрямовані на пошук відповідей на актуальні питання, будування стратегій та ідей для покращення життя українців. Автори досліджують сучасні виклики, пропонують нові підходи та спільно мріють про процвітання нашої країни в майбутньому.

У випуску про освіту автори досліджують стан української освіти та обговорюють можливі шляхи її реформування з експертами. Серед учасників випуску також телеведучий та громадський діяч Олександр Педан, переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков, народний депутат, член парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук та інші.

Поділитися цією статтею