У 10-му класі учні вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, будуть знайомитися із принципами управління та планування, вивчати озброєння та військову техніку, зокрема орієнтування на місцевості, основи інженерної фортифікації, стрілецьку підготовку. Програма 11-го класу фокусується на розвитку військових технологій, особливостях інформаційної безпеки, поглибленні знань з домедичної допомоги, а також на методах захисту цивільного населення в кризових умовах.

Проєкт програми оновленого предмета опублікували на сторінках МОН. Також новий формат курсу передбачатиме:

  • навчальний день раз на місяць. Для цього створюють спеціально обладнані осередки, де учні зможуть практикувати набуті знання на новому технічному обладнанні;
  • сучасне обладнання — осередки будуть оснащені комп’ютерними симуляторами управління дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги;
  • підготовка вчителів — понад 100 тренерів, які пройшли навчання, матимуть змогу передавати знання вчителям з регіонів. 

Кожен модуль передбачає засвоєння і відпрацювання конкретних навичок з керування дронами, інформаційної безпеки, навігації, розвідки на основі відкритих джерел (OSINT), стресо- та психологічної стійкості. Для закріплення відпрацювання практичних умінь та навичок обов’язкове проведення навчально-польових зборів або тренінгових занять. Під час реалізації програми можливе використання таких форм освітньої діяльності, як навчальні екскурсії, проєкти, ігри тощо.

Наповнення кожного модуля сформовано на основі консультацій та обговорень з експертами та десятками таких організацій, як Victory Drones, ГО «Військова школа «Боривітер», БФ «Солом’янські котики», Всеукраїнська рада реанімації, OSINT-агенція «Molfar» тощо.

Проєкт програми


Поділитися цією статтею