Цикл «Щоденники окупації» — це спецпроєкт від Суспільне Новини, який розповідає про життя українців на окупованих територіях. Як цивільні співіснують із російськими військовими, як на захоплених територіях проводять мобілізацію, що викладають на уроках у школах — все це в анонімних розповідях українців. Герої проєкту — це люди різного віку, гендеру та професій, із різних частин окупованих територій України. 

Авторки текстів: журналістка, редакторка, раніше — кураторка конкурсу художнього репортажу «Самовидець» Марія Семенченко; журналістка з Криму, авторка текстів в медіа «Крим.Реалії» та «Заборона», лідерку напряму JEP в Media Development Foundation — Марія Педоренко. Ілюстрації для циклу готує художниця Інга Леві. 

Вже опубліковані 9 з 10 текстів. Один з них — «Силовики ходять по домах і перевіряють, що діти роблять після школи». Це дві історії про українську освіту в окупації.

  • Перша — про дівчину, яка щойно закінчила школу на тимчасово окупованій частині Донеччини і виїхала з-під окупації, щоб вступити у київський виш. Тут і про паралельне навчання в двох освітніх закладах, про підручники від країни-агресорки, про складання НМТ в іншій країні, про настрої молоді на ТОТ.

«…в нас була українська! До восьмого класу, тобто до 2020 року. Раз на два тижні півтори години урок, обовʼязковий для всіх, не факультатив. А потім скасували — не памʼятаю, чим це пояснили, але, здається, вони вже тоді готувалися до «приєднання», — поділилася спогадами дівчина.

  • Друга — про директорку школи на Запоріжжі. Жінка ділиться своєю історією боротьби за українську освіту для українських дітей, про її довгу дорогу до Києва, про те, як зорганізувала навчання зі столиці для тих, хто лишився в окупації.

«За їхніми [окупантів] законами, мені світить стаття — за підготовку терористичного акту. Вони вивезли зі школи всі меблі та техніку, які в межах «Нової української школи»” закупали. А причина — ніби я все замінувала», — розповіла директорка.

Читати освітні історії з окупації
Поділитися цією статтею