Неповнолітніх зваблюють так званими швидкими грошима і відсутністю покарання за підпал військових автівок, обладнання на «Укрзалізниці» та приміщень ТЦК, з’ясували журналісти-розслідувачі Радіо Свобода.

Дітей вербують через Telegram. В Службі безпеки України проєкту «Схеми» підтвердили, що серед затриманих за названі правопорушення є неповнолітні. Загалом під вартою вже півтори сотні паліїв.

Підлітки йдуть на подібне, бо ще не можуть усвідомити наслідки своїх дій, вважає речник СБУ Артем Дехтяренко. Саме цим і користуються російські спецслужби, які роблять пропозиції навіть 11 чи 12-річним.

Інструкції розсилають українською, втім із помилками, які зазвичай роблять автоматичні перекладачі. Замовник платить навіть за попередню розвідку (фото об’єкта, який мають підпалити), цим заохочуючи дітей до подальших дій.

Російські спецслужби вербують неповнолітніх по всій Україні. Є серед затриманих паліїв підлітки зі Львова, Миколаєва та Київщини. Хлопців у гонитві за простим заробітком не зупинило навіть те, що батьки служать в ЗСУ, а самі юні виконавці підпалів усвідомлювали, що замовлення отримують з території країни-агресорки.

Українські правоохоронці розповіли, що дії паліїв підпадають під 5 кримінальних статей, згідно із деякими із них покарання передбачене навіть для неповнолітніх.

Поділитися цією статтею