В Україні затвердили Державний стандарт профільної середньої освіти. Його будуть застосовувати в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної  та професійно-технічної, а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти.

Про це повідомили в МОН.

Стандарт впровадить в українську освіту:

  • Вибір профілю навчання, як-от: математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо.
  • Години для вивчення навчальних предметів / інтегрованих курсів за вибором. 
  • 10 класі як адаптаційний рік. Його метою буде визначитися з обраним профілем. 
  • Пропорційне зростання кількості годин від 10 до 12 року навчання. Якщо буде потреба, заклад освіти може підсилити цими годинами предмети або курси, обовʼязкові для всіх профілів.
  • Стандарт дає змогу формувати змінні групи для вивчення окремих освітніх компонентів (навчальних предметів, інтегрованих курсів, модулів тощо). І підкреслює те, що класно-урочна система — одна з можливих форм організації освітнього процесу.
  • Там зафіксували основні та поглиблені орієнтири для оцінювання під час завершення навчання. Основних мають досягти всі здобувачі освіти, а поглиблених — ті, для кого відповідна галузь чи кілька галузей є профілеутворювальними.
  • Класи (групи) з навчанням мовою корінного народу або національної меншини матимуть окремі базові плани навчання.

«Це важливий крок до більш гнучкої та персоналізованої освіти в Україні. Що це означає? Можливість обирати не лише профіль навчання, а й окремі предмети та курси. Хочете поглиблено вивчати математику, але цікавитесь і літературою? Тепер це буде можливо», – зазначив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Хоч пілотувати стандарт почнуть з 2025 року, але повноцінний старт навчання відбудеться 1 вересня 2027 року (перший потік Нової української школи). Весь стандарт опублікують на сайті Кабінету Міністрів України вже незабаром.

Поділитися цією статтею