Проєкт ПРУФ — віртуальний ньюзрум для старшокласників з пошуку й спростування дезінформації. 100 українських підлітків, які пройдуть відбір у проєкт, навчатимуться у найкращих медіатренерів України.

Організатором проєкту стало видання «Куншт».

Взяти участь у проєкті зможуть підлітки 15–17 років, яким цікаво поширювати поради з медіаграмотності серед своїх друзів та знайомих в Instagram. Під час відбору перевагу віддаватимуть учасникам з Миколаївської, Одеської, Чернігівської, Харківської областей, а також підконтрольних Україні територій Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Проте представників інших областей запрошують до участі теж. Участь у проєкті займатиме орієнтовно 4 години на тиждень у позашкільний час. Взяти участь можна буде і в тому випадку, якщо учасники перебувають наразі за кордоном.

У вересні-жовтні підлітки візьмуть участь у 16 онлайн-тренінгах із фактчекінгу та медіаграмотності, створення відеоконтенту та промоції. А в листопаді-лютому працюватиме ньюзрум. 100 учасників та учасниць поділять на десять груп. Кожна група отримає професійного куратора з авторитетних українських фактчекінгових організацій. Кожному треба буде знайти щонайменше шість новин або інфоприводів у соцмережах, які потребують перевірки, перевірити їх, створити сценарій фактчекінгового відео, відзняти його, опублікувати в соцмережі та підсилити промоцією. Кожен етап підтримує і затверджує ментор або менторка, які нададуть поради щодо перевірки фактів. А 20 найвмотивованіших учасників та учасниць, які продемонструють лідерські якості, отримають додаткову підтримку для розвитку своїх каналів і створення ПРУФ-клубів (регіональних клубів підлітків-фактчекерів) навесні 2025 року, а також зможуть отримати стипендію.

Дедлайн подання заявок: 25 серпня 23:59 за Києвом. Листи з результатами відбору надішлють до 29 серпня включно.

Зареєструватися


Поділитися цією статтею