Понад 20 аудіоуроків із трьох напрямків: «Історія», «Культура», «Люди» вже доступні для всіх, хто хоче детальніше зануритися в історію півострова, побачити та зрозуміти корінні народи, їхню історію та культуру, а також збагнути тяглість історичного звʼязку між материковою Україною та Кримом.

Курс з історії Криму є частиною проєкту аудіоуроків «Вчися вухами», який реалізовує «Смарт освіта».

«У 2023 році я була на події Книжкового Арсеналу, де обговорювали сучасну літературу про Крим. Після дискусії один хлопець сказав: «Я вчуся в 10-му класі, усе своє життя я чую, що Крим — це Україна. Але я не знаю, що таке Крим». Мене тоді дуже вразили ці слова. У сучасній програмі з історії є інформація про історію Кримського ханату, депортацію кримських татар, події у Криму в 1918 році. І все ж немає комплексної відповіді, щоб діти, які ніколи своїми очима не бачили півострів, мали до нього емпатію — знали про корінні народи, їхню історію, культуру та боротьбу, яку вони вели століттями і ведуть нині», — говорить менеджерка проєкту «Вчися Вухами» Ірина Шарова.

Саме тому там вирішили свторити окремий курс про історію Криму. Тривалість одного уроку — 15 хвилин, і всі вони доступні на сайті проєкту. Також там є добірка «Кримських уроків», у яку входять програмні уроки з української літератури та історії України. Розробка курсу ще триває й нові уроки зʼявлятимуться на сайті та подкаст-платформах. Авторами курсу стали історики, політичні діячі, дослідники культури півострова, знавці кримськотатарської мови та громадські активісти. Серед них — Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим, правозахисниця та співзасновниця громадської організації «КримSOS», та Гульнара Абдулаєва, історикиня та авторка книг «Історія Криму» та «Кримські татари: від етногенезу до державності».

Під час опанування курсу «Історія Криму» слухачі дізнаються:

  • якими були перші поселення та держави півострова;
  • як християнство в Русі-Україні починається з Криму;
  • хто такі корінні народи Криму: кримські татари, караїми та кримчаки, яку історію й культуру вони зберігають;
  • які стосунки були упродовж століть між етнічними українцями та корінними народами Криму;
  • як звучить історія півострова;
  • як упродовж останніх століть росіяни чинять злочини проти корінних народів Криму, і що вони мають спільного зі злочинами росії проти українського народу;
  • які наслідки російської імперської колонізації півострова;
  • про спільні криваві сторінки історії материкової України з Кримом;
  • які спільні героїчні сторінки боротьби проти росії є в кримськотатарського та українського народів;
  • як у Криму чинять спротив російській окупації.

Прослухати уроки можна на сайті проєкту «Вчися вухами», у добірці «Кримські уроки», на платформах Spotify, Apple Podcast, NV, YouTube

Проєкт «Вчися Вухами» — це безоплатні аудіоуроки для учнів 6–11-х класів. Аудіоуроки не заміняють вчителя в класі, але допомагають опанувати тему та зменшити освітні втрати — під час відключень електроенергії, в укритті, за кордоном чи для додаткової освіти.


Поділитися цією статтею