У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили про ймовірне скорочення мережі закладів культури, у тому числі бібліотек. Причиною цьому стало зменшення кількості населення.

Про це заявив заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко на всеукраїнському форумі «Культура під час війни. Людський капітал», повідомляє Читомо.

Наразі населення України скоротилося із 40 мільйонів до 30, а закладів культури налічується близько 30 тисяч. «Так, хотілося б, щоб у кожному селі була бібліотека, але, на жаль, села вимирають, сільське населення скорочується», — додав заступник міністра.

Окремо стоїть питання кадрового забезпечення цих закладів. Так, стало відомо, що сфера втратила 18% працівників, а 13% закладів вже зачинилися. За словами тимчасового виконувача обовʼязків міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, це відбувається не лише через війну, а й через нерозуміння українцями перспектив у культурній сфері для свого розвитку. 

Раніше стало відомо, що кожен повнолітній українець зможе отримати сертифікат на книжки. Після ухвалення необхідних підзаконних актів кожен, кому в 2024 році виповнюється 18 років, отримає електронний сертифікат на придбання книжок на суму 908 грн, і так буде надалі щороку. Також важливий момент: після уточнень у законі запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень.

Поділитися цією статтею