Цього року Музей історії Національного університету «Острозька академія» реалізовує грантовий проект «Культура в сховищі: відновлення діяльності мистецької галереї НаУОА». За підтримки Українського культурного фонду підземна галерея університету, яка останні 2,5 роки виконує функції укриття цивільного захисту, отримає нове життя. Зараз там проходить виставка «Острозька академія XVI-XXI: культурні образи та контексти».

Виставка розташована у чотирьох залах галереї у кожній з яких відтворено одну із епох в історії Острозької академії. Відвідувачі можуть переглянути відеоматеріали, що відповідають тематиці залів. Наприклад, у залі, присвяченій давній історії Острозької академії, транслюють відео з серії «Анімована історія князів острозьких», створені студією розвитку малих міст ГО «Town image studio». У залі, що стосується історії відродження Острозької академії, представлені відео та фотографії з перших років діяльності навчального закладу з архіву Музею історії НаУОА. Тематичний розділ, присвячений сучасним подіям у житті університету, зокрема його діяльності під час повномасштабної війни. А за спеціальними QR-кодами можна переглянути відео, що доповнюють інформацію на планшетах. 

Формат виставки не порушує простір приміщення як укриття, а доповнює його. Перебування у галереї створює відповідну психологічну атмосферу, а ознайомлення з виставкою може допомогти відвідувачам знизити рівень психологічної напруги, надасть можливість корисно та пізнавально використати час вимушеного перебування у сховищі.

Коротка довідка. В 2009 році після тривалих реставраційних та ремонтних робіт у господарських підземеллях монастиря капуцинів 18 ст. в НаУОА відкрили новий виставковий простір – підземну мистецьку галерею. За час своєї роботи вона стала осередком більшості культурно-мистецьких подій, що відбувалися в університеті та місті. В галереї за цей час відбулися понад 100 виставок, які відвідали тисячі туристів та гостей університету. В той же час у підземному прсоторі студенти організовували поетичні вечори, кінопокази, лекції митців та навіть концерти. Із початком повномасштабної війни в Україні галерея припинила свою роботу, а її зали переформатували у сховище цивільного захисту. Але, попри зміну функцій простору працівники музею періодично організовували невеликі виставки та заходи. Першим виставковим проєктом у воєнний час стала виставка світлин Дмитра Козацького (позивний «Орест») «Азовсталь: світло переможе», згодом там відбулася виставка та вечір пам’яті Максима Кривцова «Далі: я поверну собі своє життя, обіцяю» та ще низка заходів.

Фото:Віталій Бондарчук

Поділитися цією статтею