У дослідженні у квітні 2024 «Бар’єри та стереотипи: Чому люди уникають психологічної допомоги» брали участь науковці Інституту поведінкових досліджень, American University Kyiv та Дослідницької лабораторії. 

Згідно з його результатами, кожен четвертий українець (28%) демонструє ознаки високого рівня стресу. Показник значно збільшується в молодих людей від 18 до 29 років — з ознаками високого стресу в цій групі кожен другий. За останні півроку 40% опитаних відчували потребу у психологічній допомозі, але лише половина зверталися по неї.

Чому українці не звертаються по психологічну допомогу до фахівців (запитували в тих, хто відчував потребу в цьому):

  • проблема настільки серйозна, що психолог не допоможе,
  • відлякує потенційно висока ціна за послуги,
  • складність у пошуку потрібного фахівця (респонденти не знають, як це робити, де знайти),
  • брак часу,
  • через поширений в Україні стереотип, що до психолога звертатися не прийнято (60% респондентів),
  • сторонній людині важко відкритися.

Серед опитаних більше жінки, аніж чоловіки вірять, що звернення до фахівця може допомогти подолати психологічну проблему. Так само більш оптимістично налаштоване покоління 18–39 років. 

Сьогодні українці готові в однаковій мірі рекомендувати знайомим у випадку підвищеної тривожності, пригніченого настрою або розладу сну звернутися до психіатра, психолога, центру ментального здоров’я або центру психологічної допомоги (50–60% вважають звернення до цих фахівців чи установ ефективним). Водночас опитані не вірять, що із психологічними проблемами допоможе впоратися сімейний лікар. Хоча кожен третій сімейний лікар зараз надає послугу з ментального здоров’я.

Поділитися цією статтею