«Українська має лунати не лише на уроках, а й на перервах, у виховній роботі, на батьківських зборах, у бібліотеці, спортзалі чи бомбосховищі. Вчителі зобов’язані неухильно послуговуватися державною мовою, зміцнюючи повагу здобувачів освіти до основ національної ідентичності», — наголошує Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Водночас, на його думку, відповідальність за застосування державної мови в навчальних закладах має бути посилена, оскільки за два перші тижні навчального року знову надходять повідомлення про порушення мовного законодавства.

Відповідно до пункту 14 частини першої статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» педагогічні працівники зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

У липні 2024 були презентовані результати щорічного моніторингу функціонування української мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти. Головний висновок звіту — у минулому навчальному році поменшало використання української в освітніх просторах порівняно із 2022/2023. Це пов’язують зі зменшенням кількості старшокласників та їхніх батьків, які вважають державну мову своєю рідною (на 17% та 11% відповідно).

Поділитися цією статтею